Julio Iglesias – på godt og vondt

Julio Iglesias er Spanias mest berømte sangartist gjennom tidene. Han fyller 75 år i disse dager, nærmere bestemt 23. september. De fleste fatter nok ikke hvor stor Iglesias egentlig er. Derfor skal vi ta en titt på merittene hans. 

I 1983 ble han feiret som den som har sunget sanger på flest språk i hele verden, og i 2013 for å være den latinske kunstneren med flest solgte plater gjennom alle tider. Iglesias er anerkjent som den mest kommersielt vellykkede kontinentale europeiske sangeren i verden og en av de ti største  plateselgerne i musikkhistorien, med mer enn 350 millioner plater fordelt på 80 album verden over på hele 14 språk. Det er anslått at han i løpet av sin karriere har gitt mer enn 5000 konserter, og spilt live for over 60 millioner mennesker på fem kontinenter. 

I april 2013 ble han i Bejing  tildelt en pris som den mest populære internasjonale kunstneren i Kina. I Brasil, Frankrike, Romania, Italia og andre land er Iglesias den mest vellykkede utenlandske plateselgeren, mens han i Spania har solgt flest plater av alle, 23 millioner er tallet. Han har i løpet av sin karriere vunnet mange   priser i musikkbransjen, inkludert Grammy, Latin Grammy, World Music Award, Billboard Music Award, American Music Award og Lo Nuestro Award.  Han har blitt tildelt fortjenestemedalje i gull for finsk kunst i Spania og æresmedaljen Legion of honor of France. UNICEF utnevnte han til spesiell ambassadør for utøvende kunst i 1989. Han har vært en stjerne på Hollywoods Walk of Fame siden 1985 og i april 2013 ble Iglesias innledet i Hall of Fame of Latin Composers. 

Det hele begynte  i 1968 da han vant  Benidorms Internasjonale Sang Festival, en sangskriverhendelse i Spania, med sangen «La vida sigue igual» som også ble brukt i filmen «La vida sigue igual» om hans eget liv. Etter dette arrangementet signerte han en kontrakt med Discos Columbia, den spanske avleggeren til Columbia Records, og ga ut sitt første studioalbum med tittelen «Yo Canto», «jeg synger.»  Albumet var 15 uker på de spanske salgslistene, og toppet på tre av dem.  Han representerte Spania i 1970 i Eurovision Song Contest, og kom på fjerdeplass den gang irske Dana vant. 

Bare tilfeldigheter gjorde at han endte opp som en av verdens største sangstjerner. For egentlig ville han bli fotballspiller. Og han kom så langt at han var målvakt for Real Madrids reservelag Castilla i Segunda División. Hans profesjonelle fotballkarriere ble ødelagt da han var involvert i en alvorlig bilulykke, noe som førte til at han ikke kunne  gå på to år. Han karakteriserte sin egen fotballkariere slik: «Jeg hadde mer mot og holdning enn talent.» Motet ble satt på sterke prøver etter ulykken. Den smadret  nedre ryggrad,  beina ble permanent svekket og de trengte behandling i flere år senere. På sykehuset etter ulykken ga en sykepleieren, Eladio Magdaleno ham en gitar, slik at han kunne øve opp motorikken i fingrene.  Det var da ha oppdaget sitt musikalske talent.

Hva er Iglesias kjent for utenom det å bedåre pikehjerter fra scenen? Riktig. Kongen av Casanovas. 1971 giftet han seg første gang med  Isabel Preysler, en filippinsk journalist og tv-vert. Preysler var også medlem av den velstående og aristokratiske Perez de Tagle-familien. Paret fikk tre barn: Chabeli, Julio Jr. og den mest berømte av dem alle: Enrique,en internasjonalt vellykket sanger-låtskriver, skuespiller og plateprodusent. Men Enriqe har liten kontakt med sin far. Han er som kjent sammen med den russiske tennisstjernen Anna Kournikova. De har vært sammen siden 2001, og Julio har fremdeles ikke møtt sin svigerdatter.  «Jeg er veldig stolt av Enrique – han er en super mann,» sier faren Julio.

Ekteskapet med Preysler endte i skilsmisse i 1979, kanskje ikke rart, når mannen i dag har rykte for å ha mer enn 3000 hakk i sengestolpen sin.  Etter skilsmissen fant Iglesias en nederlandsk modell, Miranda  Rijnsburger, 22 år yngre, som han giftet seg  med i 2010 i en liten kirke i Marbella. De fikk fem barn.  Familien bosatte seg i Den dominikanske republikk, hvor Iglesias har kjøpt flere hotellkomplekser, samt Punta Cana International Airport, som han kjøpte sammen med andre investorer, inkludert motedesigner Oscar de la Renta.

I tillegg til sine kjente åtte barn, har han etter all sannsynlighet en hemmelig sønn som et resultat av en affære fra 1975 med en portugisisk ballerina, ifølge en DNA-test. Den har bekreftet et langvarig farskapskrav fra en 43 år gammel mann i Valencia. Javier Santos og hans mor påstod tidlig på 1990-tallet at han ble unnfanget under en 10-dagers turne med Grammy-prisbelønte sanger. Men påstanden ble blankt avvist av Iglesias, som da  var gift og ventet  barn med Isabel Preysler. Allerede den gang sikret Santos seg en rettsavgjørelse i sin favør, men Iglesias leverte inn en klage og saken ble til slutt droppet. Nå er den aktuell igjen. Santos, som selv ønsket seg en musikalsk karriere og ga ut sin eneste plate; «Gi meg en annen sjanse» i 1996, har igjen ristet støv av saken, denne gangen med ugjendrivelige  DNA-bevis på sin side. Iglesias ville ikke kommentere resultatet fra prøven, som kom ut med den maksimale sannsynligheten på 99,9 prosent. Greit å ha når arveoppgjøret en gang skal tas.

AV: TOM BJØRNØ

Relaterte artikler