THE WOODIES

Chrysler Town and Contry

Nå skal vi titte litt på en meget spesiell bil, nemlig en bil med påkledd treverk.

Woodie station wagon (Foto: George Rose/Getty Images)

Etter at Ford lanserte A-Forden i verden begynte tilvirkerne  å pynte opp bilene med noen trelister her og der. Det var forskjell fra bil til bil i mange år fremover. Det store steget ble tatt i 1941 da designerne i Chrysler konsernet grep pennen og ville ha mer luksus og noe nytt på markedet. Etter noen år med prototyper og diverse tegninger kom til slutt den første på markedet. Det var bilen med det klingende navnet “WOODIE”. Krigen var over og i 1946 var “Chrysler Town and Contry” på veien. Denne produksjonlinjen besto av en “Brougham” type sedan, en cabriolet og en 2-seter roadster.

Som om ikke det var nok, ble det laget en 2-dørs Coupe som var stolpeløs, det vil si helt åpen fra frontvindu til bakvindu. Denne var faktisk den første moderne “hardtop” ca 3 år før General Motors kom med sine.

Biler med “hardtop” enten det var 2-dørs eller 4-dørs skulle dominere amerikansk bilindustri i 30 år fremover. Denne “Town and Country” Coupe fra 1946 hadde faktisk treverk av mahogny over halve bilen. Litt av en “Woodie” det der. Denne 1946-Coupeen ble bare laget i 7 eksemplarer, men resten av 40-tallet og mange år fremover ble det laget tusenvis av disse modellene med treverk.

chrysler woodie
(Foto: George Rose/Getty Images)

Det ble brukt ask i flere år, så gikk det over til imitasjon av forskjellig treverk. Bilene ble umåtelig populære og finner du en i topp stand idag så må du bla langt ned i lommeboka.

Prisen den gangen var 2,657 dollar, mye da, men det var vel litt jobb med alt treverket. Det var ikke bare treverket som var trekkplasteret i reklamen, bilen hadde et voldsomt dash bord i krom og tre med en stor radio som skiftet farge når den byttet stasjon og endret volum. Ved siden av høyttaleren var det en gedigen klokke, og vindusviskerne hadde to hastigheter og de var elektriske, noe som var spesielt på den tiden, det vanlige var med vakuum. Dual heating system med ventilsjon rundt i hele bilen var et must.

Speedometret gikk til 100 miles per time og byttet farge til grønt når det var 30, oransje opp til 50 og resten rødt. Må også nevne en gedigen lighter for tenning av sigarer. Skal det være så skal det være!

Veteranbiltreff med «Woodies» i Santa Barbara, CA. (Foto: George Rose/Getty Images)

Motor på denne bilen var en rekkeåtter, alt var av jern både blokk og topp, kamakselen hadde 5 bærelager. Kapasiteten var 323 cu.in og kompresjon på 6.8:1, som gav 135 hestekrefter ved 3400 r.p.m, ingen racerbil akkurat men det var jo en glider. Den hadde også tre Carter-forgassere, man kan jo bare tenke hvor fint denne bile fløt bortover veien, og lyden på en rekkeåtter er fantastisk.

Automaten var spesiell, det var Semi-Automatic Fluid-Drive Hydrolic System og kassa hadde normal clutch, det vil si: første og tredje var manuell, andre og fjerde var automatisk. Det var en stor bil, 5.92 lang og veide 2 tonn. Den voldsomme grillen med mye krom gjorde et kraftfullt intrykk av denne doningen.

2002 Chrysler PT Cruiser «Woodie Package». (Foto: Getty Images)
2002 Chrysler PT Cruiser «Woodie Package». (Foto: Getty Images)

Av cabrioleter ble det laget 1.936 ex i 1946, 3137 i 1947, 2936 i 1948. I 1949 ble det bare laget 374 ex av cabrioleter og det er den som koster flesk om du finner en. Kjekt å ha, og om du fikk problemer var det bare å dra til bulkeverkstedet og siden til snekker’n.

Kjør pent. GOD JUL!

AV: TERJE HAGEN

Relaterte artikler