BACK TO THE THIRTIES!

Chrysler PT Cruiser Convertible

 

Midt på 90-tallet var krigen i småbilproduksjonen for lengst igang. Hele verden skulle bli GRØNN og aller helst skulle alt skje på en dag. I denne artikkelen skal jeg belyse den amerikanske bilen Chrysler P.T. Cruiser.

I den store kampen om småbilene hadde allerede Chrysler Corp til sammen med Daimler laget flere biler som f.eks., Chrysler Neon og Plymouth Prowler, en «Hot Rod» og Chrysler Airflow. En dag i 1997 klasket tre mann hodene sammen, det var daværende administrator Robert A. Lutz og markettingsjef Dr.Clotaire Rapaille og designerikonet Bryan Nesbitt. Her skulle de overaske verden med en unik bil. Den skulle ikke bare være ulik andre, men helt annerledes.

Bryan Nesbitt hadde studert amerikanske motorfrelste ungdommers ønske og det var langt vekk fra nymotens småbiler. Nesbitt stod overfor en vanskelig avgjørelse på dette prosjektet m.t.h. kriteriene som var satt av den grønne verden, slik som lette biler, små motorer, lite bensinforbruk med ditto avgasser. Da tenkte Bryan Nesbitt hvorfor ikke gå på nostalgisk utseende med moderne teknikk. Som sagt så gjort.

I 2000 ble Chrysler P.T. Cruiser født. Ideen var ikke dum for nostalgi har slått an i mange tilfeller. Men så ble feilen gjort etter manges mening, når man først hadde fått utseende fra midt på 30-tallet på plass som var O.K., hvorfor da putte inn en 4-sylindret motor på 1,6 liter? Den bilen hadde solgt mye mer med for.eks en 6-sylindret turbo og et solidere understell og forstilling. Da hadde man hatt muligheten til å bytte til en motor med mere krefter.

Den ble kalt P.T. Cruiser ( P.T. stod for persontransport) på folkemunne, mens interne kilder ville ha Plymouth Truck som navn. Bilen ble lansert som 2-dørs cabriolet og 5-dørs hatchback. Motorene varierte fra 1.6 liter til 2.4. En 2.2 liters diesel var også tilgjengelig. 4 trins automatgir og 5 trins manuell kunne også fås.  Lengden var 4.29 m, bredde 1.70m og vekt 1.400 kg.

På grunn av klager på for svak motor ble det også montert turbo. Diesel-motoren på 2.2 liter ble laget av Mercedes Benz og kunne fåes i hele Europa.

Bilen ble ikke så populær som ventet og solgte bare 1.3 millioner på verdensmarkedet i perioden 2000 til 2010, ikke mye på 9 år.

Chrysler P.T Cruiser ble laget på fabrikken Toluca Car Assembly i Toluca i Mexico. For europa ble den laget i Eurostar Automobilwerk i Graz, Østerike.

På grunn av sin nostalgiske form opprettet japanerne en Taxi-stasjon i tilknytning til Tokyo Disneyland. Taxistasjonen fungerte fra 2002 til 2007 og var meget populær.

I 2001 hadde motormagasinet  «Car and Driver» satt P.T. Cruiser øverst på sin «Ten best list» og bilen ble da North American «Car of the year». Skal legge til at » Top Gear » konkluderte med at det var den værste bilen de hadde sett på 20 år!

Ja, sånn er verden…

Det var en liten Cruising med P.T. Cruiser.

Ha en fin dag !

Kjør pent.

Relaterte artikler