OPEL GRAND TURISMO

1965 Opel Experimental GT

Da 1950 tallet startet var bilfolket over hele verden skrubbsultne på 2-seters sportsbiler. Det hadde seg av den grunn at i etterkrigsårene var det livlig deltagelse på racingaktiviteter verden over. Det krydde av sportsbiler bygd for racing med større og større motorer, og bare for banekjøring. Den vanlige mann i gata hadde et ønske om å eie slike biler til privat bruk og da bilfabrikkene oppdaget det, så var sirkuset igang.

Vi kan vel si at det startet i USA, nærmere bestemt med General Motors. I 1951-52 var det lekket ut at Chevrolet holdt på designe en sportsbil ingen hadde sett maken til. Det viste seg å være riktig, i 1953 kom Chevrolet Corvette. De store bilfabrikantene satte igang sine designere og hev seg på konkurransen. Industrispionene hadde mye å gjøre, det kunne man se på de fleste sportsbiler som kom etterhvert. Det var som å klemme vann ut av en svamp, det bare pøste på fra de fleste land. Hvor hadde designerne tatt ideene fra? Jo, man kjente igjen detaljer fra Corvette på alt som kom. Da er vi inne på hva denne artikkelen handler om, nemmelig Opel GT.

En mann ved navn Erhard Schnell og hans designerteam som holdt hus i byen Russelheim i Tyskland hadde satt igang med en Experimental GT bil for Opel fabrikken. Det var stor hemmelighet om dette konseptet, til og med ledelsen på Opel-fabrikken viste ingen ting om dette. Det var to samarbeidsprosjekter, nemmelig de franske karosserimakerne Chousson og Brissoneau & Lotz, de sto for karosseri og innredningen før den ble sendt til Tyskland for siste chassisarbeide og montering av motor. På den store årlige internasjonale utstillingen i Frankfurt i 1965 ble denne Opel GT. experimentalbilen vist frem for første gang. Dette var noe europeisk bilindustri aldrig hadde vist frem tidligere. Kurvene på bilen sendte tankene i retning av et annet designikon, nemmelig Coca Cola flasken, lav front, bulende skjermer og en skarp bakende. Den var også smykket med vippelykter, de var opperert manuelt. Ja, hva kan man si, lukter det Chev. Corvette?

Mottagelsen under bilutstillingen i Frankfurt var massiv, både fra media og publikum, ingen hadde forventet en slik sportsbil fra Opel. Den aller første bilen fra produksjonslinjen kom i 1968. Av motorvalg kunne man få to fire-sylindre, en på 1, 1 liter med 60 hestekrefter (samme som Opel Kadett) og en fra Rekorden på 1, 9 liter. 1, 9 literen ble en hit fra første dag, toppfart på 185 kmt og  0-100 på 11, 5 sekunder. Kreftene ble sendt fra en 4-trinns girkasse til bakhjulene, man kunne også få en 3-trinns automat, og automat var jo noe amerikanerne ville ha.
Innvendig var det bøtteseter, treeikeratt og runde instrumenter. Sikkerhetsmessig var det 3-punkt belter, integrert veltebøyle, teleskopratt og forsterkede dører. De største konkurentene til denne bilen var den engelske MGB. GT og Datsun 240 Z.

I 1969 lagde de også en kabriolet hvor både bakvindu og taket kunne felles ned elektrisk, den utgaven het Opel Aero GT, men ble bare ett konsept. Produksjonen gledet entusiastene helt frem til 1973, og da ble den lagt ned. Produksjonstallet på Opel GT’s første generasjon var 103.500 biler. Det var litt om den første generasjonen Opel GT. (1968-1973).

Den nye Opel GT kan likne på denne prototypen.

Opel er igang nå med å lage en ny utgave av GT, den vil bygges på samme plattform som General Motor’s Pontiac Solstice og Saturn Sky og er en rendyrket roadster.
Prisen på en slik bil i Norge vil koste ca, 646.000 kr.

Ha en fin dag !
Kjør pent.

AV: TERJE HAGEN

 

Relaterte artikler