HENRY J. – ENKEL OG BILLIG!

1954 KAISER MANHATTAN SUPERCHARGED

Henry John Kaiser, bedre kjent som «Henry J» var en meget allsidig kar. Han var født 9.mai 1882 i Sprout Brook, New York. Fra sine tidlige ungdomsår var han kjent for å holde på med mange ting. Det aller første han startet med var fotografering, etter det gikk han inn i byggebransjen. Der deltok han i byggingen av den kjente Hooverdammen. Siden han hadde flyttet til vestkysten ble det skipsbygging og tilslutt bilproduksjon. Når det gjalt skipsbygging var det på 30 tallet og det skulle faktisk bli etablering av flere skipsverft på vestkysten.

Da andre verdenskrig var igang stod Henry J. i bresjen for en ny teknikk og effektivisering av å bygge de såkalte «Libertyskipene». Disse skipene ble masseprodusert på Kaiserverftene og besto av nesten bare jern. De skulle frakte tropper å gods til de alierte styrkene og hvis de ble senket skulle de ikke koste for mye. Jeg har selv vært ombord å sett på et sikt skip, og tro det eller ei, det var vel bare hoggestabben til kokken og kassa til kompasset som var av tre. På disse verftene inførte Henry J. Kaiser private sykehus for arbeiderne og det ble starten for virksomheten som skulle hete «Kaiser Permanente».

Etter krigens slutt kastet Kaiser seg inn i bilindustrien sammen med en mann ved navn Joseph W.Frazer. De to etablerte Kaiser-Frazer Corp som da b.l.a. bygde bilmerket Henry J. og Kaiserbilene.  Henry J.var smart, han startet også metallbedriftene Kaiser Alluminium og Kaiser Steel. Det var for å sikre seg råvaretilgang for sine fabrikker. I 1948 ble stiftelsen Kaiser foundation etablert og som var rettet mot byplanlegging og byggeprosjekter.

Kompanjongen til Henry J. var som sagt Joseph W. Frazer som kom fra Graham-Paige. I 1946 satte de hodene sammen for å bygge en bil som skulle være så billig at den kunne kjøpes av den vanlige amerikaner. Resultatet ble da biler i mellomklassen, og da på grunn av at kostnadene ikke lot seg stanse. Fabrikken lå i Willow Run, i Michigan og var igang fra 1946 til 1955. Den nye bilen ble oppkalt etter sjefen og fikk da navnet «Henry J.» Man kunne få både 4 og sekssylindre motorer og de ble kjøpt fra Willys Overland. For å spare ble det ikke laget luke for hanskerommet, det kunne man få for et tillegg i prisen. Men bilen var billig den, bare 200 dollar, faktisk billigere enn en Chevrolet med seks sylindre. Det første året ble det solgt ca.82 000 biler, men markedet ble fort mettet og salget sank drastisk og opphørte i 1953. Alle de usolgte bilene ble oppdatert og solgt som 1954 modeller. Man kunne også kjøpe bilen på postordre under merkenavnet «ALLSTAGE» gjennom «Sears Roebucks» postordrekatalog. Tenke seg til, kanskje noe for dagens Tesla!!

Det ble bygget to merker av denne Kaiserbilen, den ene het Henry J.og den andre het Frazer. Forskjellen på disse bilene var nesten ikke til å oppdage. Da alle deler var produsert, ble bilene satt sammen i Haifa i Israel av alle steder. Kaiser var også frempå med å bygge en bil med glassfiberkarosseri, den fikk navnet «KAISER DARIN» og er idag et meget ettertraktet samlerobjekt med priser i de store høyder. I 1953 kjøpte Kaiser Willys-Overland, og dannet Kaiser Corp. I 1955 flyttet Kaiser fabrikken til Argentina hvor de bygget Kaiser Manhattan modellen. Den bilen ble solgt under navnet «Kaiser Carabela» helt frem til 1962, etter det ble den lisensbygget av Rambler, som var American Motors. Fabrikken som ble lagt ned i Willow Run i Michigan ble omdannet til flyfabrikk hvor man bygde  flyet Farchild C1-119 Flying Boxcar.

HENRY J. 1951

I tiden 1955-1963 byttet de navn til Kaiser Jeep Corp og i 1964 overtok de Studebakers bygging av militære kjøretøyer. I 1970 gav Kaiser opp bilbyggingen og solgte Kaiser-Jeep til Amrican Motors Corporation. Så man må jo si at Herr. Henry John Kaiser var en mann som ikke hadde ligget på latsiden. I 1954 overlot han sine foretak til sin sønn Edgar, foretakene hadde feste i 40 land og ble overdratt for ca.180 milioner dollar. Etter det ble imperiumet verdsatt til 2.7 miliarder dollar.

Henry John Kaiser døde 24.aug.1971 i Honolulu, Hawaii.

Ha en fin dag!

Kjør pent.

 

AV: TERJE HAGEN

Relaterte artikler