El-bilen – det elektriske fenomenet…

Thomas Parker Electric Car 1895

Er du en av de som tror at de el-drevne bilen er en ny oppfinnelse, da må du tro om igjen.

Etter at de hadde satt hesten i stallen i 1850 årene, tok man ut den elektriske bilen og kjørte en tur. På midten av 1850-tallet og fremover ble det forsket like febrilsk som idag på å fremstille en el-bil. Den aller første bil (en modellbil) med elektrisk fremdrift på hjulene og fra ett batteri så dagens lys i 1828. Skaperen var en ungarsk mann som het Anyos Jedlik. Etter dette åpnet det seg en trend å forske på elektriske motorer.

I 1834 bygget Thomas Davenport en mer modifisert elektromotor. Samme år bygget professor Sibrandus Stratingh og hans assistent som var fra Groningen i Holland en liten el-bil som var drevet av ikke oppladbare batterier. Disse batteriene ble kalt for Primær-celle batterier og var designet for å brukes bare en gang og så kastes. Det motsatte var de som hadde Sekundære celler, hvor man førte strøm inn i cellen fra en lader og kunne brukes om igjen.

De elektriske bilene som etterhvert kom til verden ble som oftes brukt til transport og postombæring. Teknikken økte fort, og på 1900-tallet ble det laget el-biler både i USA og Europa. Men det var ikke uten problemer, det var høye kostnader, lav topphastighet og så var det den korte rekkevidden. Man kan jo tenke seg problemet, ingen ladestasjoner og det er jo problemet idag også.

Men tiden gikk mot en ny krig og verdenskrigen var et faktum i 1914. Det gjorde at forskningen med el-biler kom litt i glemmeboken, for verden trengte militærmateriell og da var forbrenningsmotoren en selvfølgelighet. Men som sagt fra 1850 og fremover gikk det slag i slag med oppfinnelser.

I 1859 oppfant den franske fysiker Gaston Plante’ og Camille Alphonse Faure blybatteriet som vi kjenner idag. Kapasiteten og forbedringene økte sterkt på disse batteriene, og de ble fremstilt i industriell skala i 1881. Samme år kjørte en fransk oppfinner ved navn Gustave Trouve’ rundt i Parisgatene med sin elektriskdrevne bil med tre hjul. I dette henseende skal vi ikke glemme den engelske oppfinneren Thomas Parker.

Thomas Parker var en glup fyr, han var eletroingeniør, oppfinner og industriist og spesiallist på blybatterier og dynamoer. Han hadde også en finger med i utbyggingen av elektriske trikker og lokomotiver i England. Han var også den som fant opp det røykfrie drivstoffet “Coalite”. Thomas Parker ble beskrevet av Lord Kevin som “Edison Of Europa”. Den første El-bilen som rullet i London var bygget av Thomas Parker, den hadde høykapasitets oppladbare batterier. Det var en 1895 mod. electric car.

Frankrike og Storbritania var de første nasjonene som støttet denne utviklingen av elektriske kjøretøyer. I Tyskland kom den første El-bilen i 1888 og den var bygget av ingeniøren Andreas Flocken.  I USA kom den første El-bilen i 1891, den var utvikklet og bygget av William Morrison  i Des Moines, Iowa. Bilen var en 6-seter med en hastighet på ca, 23 kmt. Men amerikanerne våknet ikke før i 1895 etter at bilbyggeren Al Ryker introduserte de første elektriske tre-hjulede bilene der. Da hadde allerede europeerne benyttet seg av elektriske biler sykler i nesten 15 år.

Ha en fin dag !

Kjør pent.

Relaterte artikler