Russland straffes av WADA

Russland er utestengt fra internasjonale idrettsmesterskap de neste fire årene. Det besluttet Verdens antidopingbyrå 9. desember etter å ha behandlet innstillingen fra byråets regel-etterlevelseskomité.

russland – WADA - demonstrasjon
Demonstranter protesterer mot WADAs utestengelse av Russland fra internasjonale idrettsarrangement foran den bygningen til den Russiske OL-kommite. (Foto: Gavriil Grigorov\TASS via Getty Images)

WADAs avtroppende visepresident og Høyrepolitiker Linda Hofstad Helleland har kalt Russland-saken verdens største idrettsskandale. Hun sier hun har blandede følelser etter WADA-styrets beslutning. Hun sier avgjørelsen betyr at vi kan oppleve flere hundre russiske utøvere både i Tokyo og Beijing. Det er ikke noen straff eller reaksjon som svir på noen som helst måte.

Russland får heller ikke arrangere store internasjonale mesterskap i løpet av fireårsperioden, og det russiske flagget skal ikke benyttes i store internasjonale konkurranser. Dessuten kan ikke medlemmer av den russiske regjeringen få ha internasjonale verv i idretten. De kan dermed ikke stille under flagget i sommerlekene i Tokyo i 2020 og vinter-OL i Beijing i 2022, samt en lang rekke andre internasjonale stevner og mesterskap.

Under vinter-OL i fjor deltok russiske utøvere under nøytralt flagg, som såkalte OAR (olympiske idrettsutøvere fra Russland). Det samme vil nok skje her. Hva skal man si? Det dopes overalt. Den ene etter den andre fra alle land blir tatt. Så kan man spørre seg om dette er systematikk satt i scene av russiske myndigheter.

WADA-utvalget mener at russerne har manipulert datamaterialet de har utlevert fra sitt mye omtalte antidopinglaboratorium i Moskva. Men er det nok å mene for å dømme? Er dette også politikk? Uansett setter det Russland som nasjon i forlegenhet. Det bedrer ikke akkurat stemningen som allerede er sur nok.  Undertegnede synes det blir feil å straffe  utøvere som aldri har avlagt en positiv dopingprøve, basert på de usikre «bevisene» som finnes i denne saken.

AV: TOM BJØRNØ

Relaterte artikler