Golf, gourmet og kultur

Helt som å høre en golfer fortelle om det korte dumme slaget han hadde.  Det vil si at det var vel det som skjedde før det slaget det snakkes om. Når vi sier han, så er det fordi at damene har jo aldri sånne slag. Historie, så vel som golf betegner i videste forstand det som har skjedd. Så, hvor og når golf oppstod, er umulig å si. De fleste eksperter mener at spillet har sitt utspring i Skottland på begynnelsen av 1400-tallet, mens andre peker på golflignende spill i Holland og Belgia enda tidligere.

Det er viktig å forstå eget lands historie for å kunne forstå andres.                                                              Dette er et sitat fra innledningen til P. A. Munch’s verk om ”Det norske Folks historie”, som ofte benyttes innledningsvis i Historiegruppen i den norske klubben her i området. Men gjelder det golf også? Tja,kanskje ikke, men uansett hvor spillet har sin opprinnelse, så var det i Skottland det ble populært. Faktisk ble det så populært at den skotske kongen, James II, i 1457 var nødt til å forby spillet. England truet med å angripe Skottland, og så mente kongen at de våpenføre menn ikke skulle bruke tiden på noe så unyttig som golf, når de i stedet kunne trene bueskyting og sverdkamp.  Men, her kunne man se det første eksempel på hvor fasinerende, spillet er, for de skotske menn ignorerte stort sett forbudet og spillede ufortrødent videre.  I 1502 blev det igjen gjort lovlig for skottene at spille golf.  Etter dette bredte spillet seg utover de brittiske øyene, og da til begge kjønn.  

Dronning Mary Stuart var den første kvinne, der begynte med spillet, og det fikk tragiske følger for henne. For hun ble sett på en golfbane i 1567 noen få dager etter sin manns død. Det falt ikke i god jord hos kirken, og hun endte med å bli halshugget i 1587. I 1754 blev St. Andrews Society of  Golfers dannet, og sammenslutningen gikk sammen om å anlegge en bane i den skotske universitetsbyen. I 1834 fikk de tittelen Royal & Ancient av Kong William, og dermed var Royal & Ancient Golf Club of St. Andrews skapt. Klubben eksisterer den dag i dag og har ansvaret for golfreglene som det spilles etter i hele verden; d.v.s dog uten USA.  Klubben er også vert for verdens eldste og mest prestisjefylte golfturnering,  ”The Open”.

Dette var bakgrunnen da én for en tid siden spurte om vår deltakelse i golfen her i Spania; hvoretter vi fikk ideen til å prøve å se dette i et ”historisk” perspektiv, hvis det går an å si det på den måten.  Kanskje litt i overkant, men på den annen side, kanskje en grunn nok til å skrible (et ord som godt kan beskrive mye av det som skrives) disse sider.  Men, hvorfor er historien, slik den ofte beskrives, så alvorlig? Nei, la oss i hvert fall glede oss, og nyte denne gleden med golfspillet. Gjør dere en feil, eller opplever at ”motstanderen” gjør et bedre slag, så nyt dét også. Hvilket fikk oss til å huske historien om et par som spilte golf sammen, og hvor konen, flere ganger på runden, etter å ha hullet ut bedre en mannen, sa til sin ham: ”å unnskyld kjære, men nå gikk ballen ned i det lille hullet igjen”.  Så hvorfor ikke sende oss noen ord om en egen opplevelse dere har hatt på en spansk bane som kan bidra til å bringe oss nordboere inn i spansk golfhistorie?

Skal vi så starte året med sunnere mat i år, også?                                                                                                                            

Hva er egentlig sunn mat, var et spørsmål vi stilte oss forleden da vi gikk inn på nettet for å se litt på hva som var bra, eller ikke bra.  Meget kort fortalt, fant vi for eksempel et risikoen for å utvikle type 2-diabetes, også kjent som aldersdiabetes, blir markant større hvis du dropper de glutenholdige produktene. På et annet sted stod det at Gluten-free diets actually increase risks of type 2 diabetes. På et tredje sted stod det om generelle råd om kosthold for resten av befolkningen at det anbefales at du med diabetes også, har et kosthold basert på rikelig med grønnsaker og daglig inntak av bær og frukt. Og videre, gluten er ikke en ingrediens man vil forvente å finne i frukt og grønnsaker – det er derfor ingen frukt og grønnsaker som vil inneholde gluten. Konklusjon (?): Spiser man glutenfri mat, øker risikoen for å få diabetes 2. Grønnsaker er glutenfri, så har man diabetes så anbefales det å spise grønnsaker og frukt.  Hurra!  Hva skal så en stakker forholde seg til? (sic-.).

Lære litt mere om kulturer, også?                                                                                                                             

Eller bare svelge det vi blir fortalt?  Her finnes det mye.  For eksempel hva mediene forteller oss om noe av det som skjer i Cataluña, og hva man har hørt deres naboer fortelle oss.  Dette siste vil vi gjerne dele med dere, for etter en turnering i Pamplona i Navarra for 10 – 12 år siden, spurte vi litt om et par fra området, om hva de syntes om de katalanske separatistene.  Det ristet de bare på skuldrene av, men det de var opptatt av, eller retter bekymret for, var hva som vil skje med naboene til Cataluña dersom de fikk skille seg fra Spania. Og med dét mente de om disse mindre delstatene da ville være sikre mot at Cataluña ikke ville prøve å annektere dem?  Dét er nok en vinkling ikke mange av oss har kunnet se, eller tenke oss.  Kulturforskjeller, eller bare manglende forståelse og kunnskap?                                                                                                                        

En annen vinkling å oppleve her nede, kan være vår 17. mai-feiring, som fortalt oss av et par eldre spanjoler i Alfaz del Pi for noen år siden; nemlig, hvordan vi opptrer med flagg og klesdrakter når vi går i tog på denne, vår viktige dag.  Egentlig skremte det dem litt, kunne de fortelle; for det minnet dem om nasjonalismen under Franco regimet. Kanskje noe å tenke på for oss, som tross alt, er gjester i dette landet. H-m-m-…

Ja, for det er vel ikke mange av oss som deltar i deres tilsvarende dag, den 6. desember?  Enda noe å tenke på? Akkurat som når golfballen fyker ut til høyre når vi selv mener å ha siktet et helt annet sted?  Og da kan vi ta med oss inn i det nye året også at man er, i henhold til golfreglene, forpliktet til å sette seg inn i de lokale reglene.  Det gjelder når man spiller på baner i Spania også, selv om enkelt av ”gjestene” her, kan gi uttrykk for noe annet.

Verdens Cup deltakelse for oss amatører i Spania?                                                                                                 

Dette er bare for å nevne om noe vi skal fortelle dere om i neste nummer.  For i mellomtiden, nærmere bestemt 24. og 25. januar, skal vi spille finalen i the Amateur Golf World Cup i Spania, som finnet sted i Hacienda del Alamo Golf Resort syd i Valencia.  Verdensfinalen som skal gå i Maurtius på forsommeren, tør vi ikke en gang tenke på, men vi håper likevel at dere vil ønske oss lykke til i den spanske finalen.

Med sportslig hilsen i starten på 2020,

Kjell Wilhelm Ryberg

guillemno@gmail.com

 “Dum Vivimos  Vivamos“ (Mens vi lever, la oss leve.)


Relaterte artikler