DEL SHANNON / RUNAWAY…

Navn: Charles Weedon Westover
A RF tistnavn: Del Shannon
Født: 30. des.1934
Sted: Grand Rapids, Michigan (USA)
Død: 8. feb.1990 Santa Clarita, Calif
Kone: Shirly Westover, Bonny Tyson
Yrke: Musiker/låtskriver
Sjanger: R+B, Rock, Pop, Country

Om vi, la oss kalle oss i satt alder, lener oss tilbake og nynner Runaway, ja da er vi på 60-tallet og sammen med Del Shannon. Del Shannon var en av de vaskeekte amerikanske Rock’n Rollers fra 60-tallet og stilte på samme nivå som Elvis Presley-Dion, Roy Orbison o.s.v. for å nevne noen.

Godeste Del kom til verden 30. desember 1934 i en liten by ved navn Cooperville i Michigan. Pappa Bert og mamma Leone Westover dyrket også musikk til dagens brød, så det var uungåelig og ikke forme sønnen Del i samme retning. Allerede i skolen var han en ener når det gjalt sang og musikk. Et av de første instrumentene han intereserte seg for var ukulele. Hans mor Leone forsøkte og lære han melodien «Doodlee Doo», og Del trente til han blødde av fingrene. Folk i Cooperville hadde tidlig sett talentet i Del, og alle ville lære ham å spille gitar, men det stresset ville han ikke ha noe av, i stedet gikk han på en Club hver lørdag og studerte gitaristene i et Contryband når de spilte. Syngingen trente han på skolen, og hans første opplevelse med fenomenet ekko var i skolens dusjrom. Der låt det så bra syntes Del, at han fikk faktisk lov av skolens leder å øve der et par timer om dagen.

Etter high school levde Del Shannon av å kjøre lastebil, og samtidig spilte han for militærtropper i 5 måneder, helt til en general forandret loven om spesialservice for soldater, da var det slutt. Favorittartistene til Del Shannon i oppveksten, inkluderte Hank Williams, Hank Snow og Lefty Frizzell med flere andre countrylegender. Den første akustiske gitaren Del kjøpte, kostet kun 5 dollar, og sener ble det elektriske instrumenter. Del flyttet til Battle Creek, Michigan der han begynte å spille gitar for en countrysanger på en club. Denne sangeren drakk så mye sprit at han så ikke publikum for bare flasker, så etter en stund fikk han sparken og Del overtok hans plass. I denne gruppa var det en kar som het Max Crook og han var spesialist på et instrument som kaltes for «Musitron» det var et elektrisk orgel som fakstisk var forløperen for syntheziseren.

Del Shannon var den første person som tok en John Lennon/Paul McCartney sang inn på Amerikas Hot 100-liste. I 1963 hadde The Beatles konsert i Royal Albert Hall i London, og da var låten «From Me To You» nr.1 singel i England. Den godeste Del Shannon var også der for å høre på konserten, og ble meget betatt av låten «From Me To You».  Etter konserten sa Del til John Lennon at han kunne tenke seg og spille inn denne låten i Amerika. Lennon’s første komentar var at det hørtes fint ut, men etter å ha tenkt en stund, utbrøt han bare: «Dont Do That». Med John Lennon’s barske kommando i ørene spilte Del Shannon inn «From Me To You» i London og slapp den i Amerika akkurat samtidig med The Beatles i England. Del Shannon’s versjon føk rett inn på HOT-100 listene den 29. Jun.1963, men The Beatles klarte ikke å komme på listen før Januar 1964, og da med «I Want To Hold Your Hand».

Ollie McLaughlin var en svart D.J. fra radio WGRV, og han fikk høre Del Shannon synge og tok han med til Detroit hvor han introduserte han for Harry Balk og Irving Micahnik. De klarte og få en signert kontrakt mellom Del og Big Top Records, og da ble han sendt i full fart til New York for å spille inn flere låter. Ollie syntes imidlertid at disse låtene gikk for sakte og ba Del om å skru opp tempoet. Og da ble (landeplagen) RUNAWAY født. Denne singlen «Runaway» ble faktisk så populær at den ble solgt i 80.000 eksemplarer pr.dag på den tiden. Den ble utgitt på Big Top Records i feb.1961.

Hans oppfølgende singel ble «Hats Off To Larry», det var en sang han hadde skrevet i omkledningsrommet på Paramount Theater sammen med Bobby Vee og Dion tilstede. «Hats Off To Larry» ble utgitt sommeren 1961. Så gikk det slag i slag med flere hits og en drøss med filmer.

Samtidig som suksessen med Del Shannon’s arbeide gikk det ikke så bra med privatlivet hans. Man kan jo tenke seg at med så mange jern i ilden og mye reising, spesielt til England, skjer det samme som med mange andre artister i den klassen, det går utfor p.g.a. kvinner, alkohol og litt annet, og den resepten er ikke god. Man kan skrive hundrevis av sider om Del Shannon, men så var det plassen da…

Etter 30 år med kona Shirly Westover hadde de vokst fra hverandre og skilsmissen var et faktum. I 1986 møtte Del Bonnie Leanne Tyson, de giftet seg og sammen turnerte de rundt i verden i ca.3 år. 8.feb.1990 skjedde det uventede, Del Shannon begikk selvmord og samtidig som ikke det var nok, hans siste singel hadde tittelen «Walk Away». Del Shannon ble hedret med to Memorial Markers i Michigan, en i 1990 på det stedet der han skrev «RUNAWAY» i Battle Creek, den andre i sin hjemby Cooperville i 1996. I mars 1999 ble Del Shannon innledet til Rock And Roll Hall Of Fame.

Ha en fin dag!

 

AV: TERJE HAGEN

Relaterte artikler