Slik feires nyttårsaften

Når det nærmer seg midnatt den 31. desember, blir ikke spanjolene som har spist middag med familien fortsatt hjemme hos sine slektninger, slik som på julaften, som er en tradisjonell familiefest.

nyttår – feiring – Spania – druer
Foto: martin-dm

De kaster seg ut på gaten, kledd i sin beste stas og har med seg en flaske cava eller cider, den mest elegante kan komme med champagne og en pakke som inneholder et av de rituelle elementene som mest av alt preger feiringen: Tolv druer, de tolv druene som skal gi flaks i det nye året. På bytorget, foran tårnet eller kirkeklokka, klemmes den vordende masse sammen for å holde varmen og stirrer på klokken der viserne nærmer seg den perfekte vertikalen.  Med den første bjellen, som i en antropologisk ballett, bringer hendene den første druen til leppene, og slik fortsetter det, til alle 12 er borte, en drue per bjelleklang. Ropet om “Godt nytt år!” lanseres unisont og alle omfavner og kysser hverandre. Selv om man ikke skulle kjenne hverandre, gjør ikke det noe! – Kun å ønske hverandre lykke til.

Noen foretrekker av forskjellige grunner, selvfølgelig å feire dette ritualet hjemme i stuen eller på husterassen, eller på akuttmottaket på sykehuset, eller på brannstasjonen på vakt, foran fjernsynet som uunngåelig viser et bilde av det emblematiske sentrum for dette showet, referanseklokken på nyttårsaften: Klokken på Puerta del Sol i Madrid. Men uansett sted gjentas avskjedsritualet fra det gamle året og velkommen til det nye.

Denne tradisjonen for å feire nyttårsaften ved å ta tolv druer har sannsynligvis sitt opphav i en promotering av forbruket av den som frukt, ettersom bruken i Spania er nært knyttet til produksjon av vin, og som ble utviklet av drueprodusentene i Vinalopó (Alicante) i 1909, på grunn av overproduksjonen av druer dette året. Det er dokumenter som indikerer at overklassene i Madrid allerede hadde denne skikken i 1896, men ganske sikkert sto overproduksjonen i 1909 bak utvidelsen til andre sosiale klasser, siden det bidro til å senke prisen på druer. Uansett opprinnelse har tradisjonen trengt gjennom og i dag gjentas den i alle spanske hjem og torg.

Funny ritual to eat twelve 12 grapes for good luck at midnigth. Christmas New Year composition

Nyttårsaften, etter at druene er fortært, feires vanligvis med et spektakulært fyrverkeri, fortsetter i cotillóns, fester som finner sted i nattklubber eller private festlokaler eller om været tillater det, på torgene. Den som ikke har sovnet underveis kan oppleve atmosfæren helt til daggry. 

Det absolutt mest tradisjonelle er å dra til Puerta del Sol i Madrid natt til 31. desember for å delta i festlighetene. Naturligvis må en begivenhet som sendes av alle spanske TV-nettverk – og hver av dem med sin egen tradisjon, fra spesifikke presentatører til spesielle klesdrakter være perfekt, og  det er grunnen til at urmakerne som er ansvarlige for den berømte Puerta del Sol-klokken, gjennomfører minst tre øvinger med klokkene. I hver av dem samles nysgjerrige mennesker på torget for å høre på de tolv slagene og spise noe til erstatning for druene … siden druene bare gir lykke til hvis de blir spist ved midnatt den 31. Gelébåter og nøtter er de vanligste erstatningene for de berømte druene.

Nyttårsfeiring på Puerta del Sol i Madrid (Foto: Evrim Aydin/Anadolu Agency/Getty Images)

Noen steder som Pamplona, ​​Coín (i Málaga) eller Nájera (i La Rioja) blir det pålagt en annen feiring av nyttårsaften, og det er ikke uvanlig å se alle utkledd som om det var karneval. Salamanca, med en imponerende studentpopulasjon i antall og vitalitet, har skapt en nyvinning: Universitetsnyttårsaften. Siden etableringen i 2008 av noen elever som ikke ønsket å ta farvel med året uten klassekameratene sine, feires tradisjonen med druer og bjeller den siste torsdagen før juleferien. Denne “nyttårsaften” ved universitetet har etablert seg som en populær ferieevent i byen Charra, og er blitt eksportert med stor suksess til for eksempel Zamora.

En annen merkelig sak kommer fra en liten by i Alpujarra i Granada, Bérchules. Denne landsbyen, som ligger i regionen som ligger i de sørlige skråningene av Sierra Nevada, mistet strømmen i 1994 under nyttårsaften og derfor kunne ikke innbyggerne feire den “slik Gud befaler”. Men hvis det er et verb som spanjolene vet hvordan de skal kombinere, er det å “improvisere” kreativt. Så de bestemte, siden en uventet hendelse hadde fratatt dem en etterlengtet feiring, at de skulle feire slutten av året den første helgen i august. Denne “nyttårsaften” i august har allerede blitt en kilde til turistattraksjon for Bérchules, som denne helgen går fra sine knapt 800 fastboende innbyggere til mer enn 10.000. 

Vi avslutter med den beste måten å avslutte en nyttårsaften for spanske feiringer: Ta en god sjokolade med churros! Denne varme og søte drikken vil hjelpe deg med å bli varm og sovne, mens den kaloriske kraften til churros vil være en god alliert for magen om den er overfylt med champagne.

AV: TOM BJØRNØ

Relaterte artikler