Julematen hunden din ikke tåler

Hunden din kan bli alvorlig syk hvis den spiser søt, fet eller salt mat. Disse tingene hører julen til, men du være på vakt, for det som oppleves som en ordentlig godbit for mennesker, kan være livsfarlig for hunden din.

daughter helping mother making Christmas cookies

Hunder er sensitive for krydret og fet mat. De har ikke godt av sjokolade og sukker. Det er mange som gir bein fra julematen til hunden, og det er noe som fort kan sette seg fast i tarmen, og som må opereres ut. Derfor bør hundeeiere passe på hva det firbeinte familiemedlemmet får i seg i julen.

Hunder bør stort sett spise hundemat selv om det høres kjedelig ut. Om du ønsker å gi hunden noe ekstra godt i julen, hvorfor ikke gi hunden litt våtfôr. De fleste hunder synes at våtfôr smaker bedre enn tørrfôr. Løk, hvitløk, rosiner, druer, søtningsstoffet xylitol, melk, macadamianøtter og avokado er andre matvarer som hunden bør holde seg unna. Det å gi hunden et helt nytt måltid den ikke er vant til, fører ofte til diaré. En liten ribbebit er nok.

Så var det små barn da. Det er fort gjort å stikke noe godt til hunden uten at de voksne oppdager det. Hvis ulykken inntreffer og hunden får i seg noe den ikke tåler, bør du ringe veterinær for å finne ut hva du skal gjøre. Sjokoladeforgiftning er den vanligste forgiftningen i julen. Hvor alvorlig en sjokoladeforgiftning er, avhenger av dosen. Hvis det er en høy dose og liten hund kan det være farlig, hvis det er en liten dose og stor hund så er det kanskje ikke det, så man bør finne ut hva som er anbefalt behandling i forhold til mengde. Mørk sjokolade er verre enn melkesjokolade, da det er selve sjokoladen som skaper problemer.

Det er ikke bare mat og godterier som kan skape problemer for hundeeiere disse dagene. Julepynt og gaver kan være like skummelt for nysgjerrige hunder. Noen av juleplantene er også giftige. Hvis man har en hund som må smake på alt så bør man tenke på det når man pynter til jul.

AV: TOM BJØRNØ

Relaterte artikler