TRISTE FORHOLD PÅ SIRKUS

Sirkusets flodhest hadde ingen skygge og ble latt liggende å lide i tørke og varme.

Granada-føderasjonen av dyreverns-foreninger (Fegrapa) har fordømt den “grusomme” tilstanden til dyrene i Roma Dola Circus, et mobilt sirkus som for tiden frekventerer Spanias Granada-provins. Etter å ha mottatt en melding fra en beboer i Salar, hvor sirkuset ble satt opp, reiste gruppemedlemmer dit for å vurdere dyrenes helsetilstand.

Forbundet konkluderte med at de led av “fysisk, psykisk og etiologisk misbruk”, ifølge en melding som ble lagt ut på Facebook. Fegrapa fant en and med to frakturerte vinger som hadde blitt gitt dårlig omsorg, noe som førte til “deformasjoner”, to forsømte kameler med knapt noen tenner som var blitt sløvet, ponnier dekket av smuss og insekter, og løver flyttet urettmessig med tegn som tyder på obsessiv-kompulsiv lidelse, i buret som måler knapt 1,5 kvadratmeter. De fant også en flodhest som ble utsatt for sol uten mulighet for skygge. Flodhester må være  i sitt naturlige miljø og tilbringer mesteparten av dagen i vann.

Fegrapa sier Roma Dola Circus ikke fikk lov til å operere på kommunalt land, men kunne sette opp på privat eiendom. Sirkuset besøkte kommunene Valderubio, Láchar, Chauchina, Cádiar, Cijuela, Casanueva og i Salar. Den 27. september i fjor godkjente den regionale regjeringen i Granada en institusjonell erklæring som proklamerer provinsen “fri for dyrebruk”, ifølge lokale medier. Initiativet ble fremsatt av venstrepartiet IU og fikk enstemmig støtte. I april ble rundt 500 byer lagt til listen over byer som “har stoppet sirkus med villdyr.” I dag har bare fire regioner i Spania (Catalonia, Balearene, Galicia og Murcia) ved lov forbudt dyresirkus.

AV: TOM BJØRNØ

Relaterte artikler