FRANKRIKE BYGGER GRENSEGJERDE MOT VILLSVIN

Ved grensen med Belgia er Frankrike i ferd med å utrydde villsvin, og nå er det besluttet å sette militæret i kampen, melder det danske telegrambyrået Ritzau.

Et gjerde er også reist. Frankrikes hær vil hjelpe jegere å finne og skyte villsvin i grenseområdet mot Belgia.   På den belgiske siden er det nemlig oppdaget afrikansk svinepest  blant villsvin, og Frankrike frykter at syke villsvin vil krysse grensen og sørge for at griser i Frankrike blir smittet. Frankrike vil også bygge et grensegjerde som er en og et halvt meter høyt for å holde belgiske villsvin ute. Gjerdet vil være 100 kilometer langt. 

Afrikansk svinepest infiserer ikke mennesker, men sykdommen er dødelig blant griser. Svin kan smitte hverandre, men eksperter sier at infeksjonen også kan overføres fra andre kilder, blant annet gjennom matavfall eller menneskeklær. Det er ingen vaksine mot infeksjon. Det første tilfellet ble oppdaget  i september. Tidlig i januar ble det funnet enda et sykt dyr mindre enn en kilometer fra grensen til Frankrike.

Dette har ført til at de franske myndighetene iverksetter tiltak, og her kommer hæren inn i bildet, sier landbruksminister Didier Guillaume. Ifølge ministeren må mellom 500 og 600 villsvin bli skutt. Det forventes å ta mellom to og tre uker. I tillegg planlegger Danmark også å bygge et villsvingjerde langs grensen til Tyskland i Sørjylland. Det forventes at det er klart å bli bygget beste høst.

AV: TOM BJØRNØ

Relaterte artikler