TIDSBEGRENSET KASTRERING

Kjemisk kastrering brukes ofte til hannhunder som har uønsket atferd relatert til seksualdrifter. Det kan være hunder som er aggressive mot andre hunder, eller som viser utilbørlig oppførsel mot mennesker og ting, som tisser inne for å markere, etc. Dette er en metode der testiklenes funksjon hemmes. Med kjemisk kastrering, mener man bruk av legemidler som nedregulerer kjønnshormonene.

Det finne ulike legemidler som brukes til dette. Preparatet som brukes mest i Norge og Spania heter Suprelorin og er et implantat som settes inn under huden, en slags “chip”. Dette har ikke noe med mikrochip som benyttes ved ID-merking å gjøre. Kun veterinærer kan sette inn Suprelorin.

Selve prosessen foregår omtrent på samme måte som ved ID-merking. Implantatet settes inn under huden med en kanyle, vanligvis under huden i nakken. Hunden trenger ikke narkose eller bedøvelse. Virkningen av Suprelorin er at interessen for løpetid og parring omtrent blir borte. I tillegg reduseres produksjonen av sædceller. I hjernen er det en hormonproduserende kjertel som heter hypofysen. Denne produserer og frisetter blant annet hormoner som senker testosteronnivået og hunden får dermed redusert sexlyst og nedsatt produksjon av sædceller.

Det tar 4-6 uker før nivået av testosteron i blodet synker. De fleste vil merke endring på hunden etter ca. en måned. Det tar 6 uker før det regnes som trygt å ha hunden sammen med tisper med løpetid. Det finnes to ulike grad av styrke. 4,7 mg  varer i minst 6 måneder. 9,4 mg varer i minst 12 måneder.

Det er lite bivirkninger av Suprelorin, men hunder som er fryktaggressive kan bli verre. En kjemisk kastert hund kan brukes i avl senere.  Det kan ta tid før hunden er fertil (fruktbar) igjen. Implantatet som er vanligst å bruke varer i MINST 6 måneder. Ofte flere måneder utover dette. Dersom man vet at hunden skal brukes i avl bør man vurdere å fjerne implantatet.

AV: TOM BJØRNØ

Relaterte artikler