Chevrolet EL CAMINO

Chevrolet El Camino 1959
Chevrolet El Camino 1959

Bilen med det spanske navnet El Camino (veien) stammer egentlig fra Australia, og da mener jeg ideen til denne nytte-bilen. Det herrens år var 1932 og stedet var Victoria i Australia. Kona til en griserøkter hadde jammret seg i lang tid over at hun måtte kjøre traktor til kirken hver søndag. Hun ville ha en bil som kunne ta henne til kirken og samtidig kjøre grisunger til markedet på mandag.

Ytringen hennes kom de rette folkene for ørene og designer Lew Bandt ved Ford Australia kastet seg over tegnebordet. Og vips, så var den aller første pickup med personbilkomfort laget. I årene som kom ble det laget en hel masse versjoner av en slik bil. Men den riktige amerikanske versjonen som het El Camino så dagens lys først i 1959. Ford Motor i USA var først på markede i 1957 med Ford Ranchero og interessen for en slik bil bare vokste. Personbilkomfort med lasteplass for varer ble godt mottatt. General Motors så interessen vokse og kastet seg selvfølgelig på bølgen.

El Camino eventyret varte i 28 år for General Motors, den første ble bygd i 1959 og den siste ble laget i 1987. Det hevdes at det finnes 1988 model, men det er i tilfelle noen “overliggere” fra 1987 som det heter. Det som har vært interesant for oss amcar-frelste er at alle disse El Caminoene har vært mulig å få med samtlige motorer som Chevrolet har laget alt fra 6 sylindre til de største V8 motorene. Når det gjelder optionlistene så kunne man få med alt utstyr som på en personbil og det var meget komfortabelt.

Jeg har selv eid en 1970 El Camino SS med 454 c.i.d. LS.6 motor som utviklet 450 hestekrefter pluss full option for maks komfort. Det var jo litt morsomt da, man kunne slenge et par potetsekker bak på lasteplanet og kjøre kvart-mila på ca.13 sek. Det viste seg at populariteten for El Camino bare vokste og vokste så Chevrolet solgte faktisk 50% mer enn Ford Ranchero. Produksjonen for El Camino var egentlig lett for basisen på bilen var ramme og sporvidde fra personbilene, det var bare lasteplassen som var annerledes.

Den første El Camino i 1959 fikk man med 283 c.i.d. Turbo Jet V8 og 4-port forgasser. 348 c.i.d. V8 som også var brukt i lastebilene til Chevrolet var også tilgjengelig, der også med 3 stk.toports forgassere.

I 1959 ble det produsert 22.246 El Camino’s. Neste generasjon El Camino var 1964-1967. De ble kalt mid-size fordi alle ble bygd på Chev. Chevelle understell. Man kan bare tenke seg hvordan utviklingen ble opp gjennom årene. Jeg har alt for liten plass for dokumentasjon av det, dessverre.

3 generasjon var 1968-1972. Da dukket de store V8 motorene opp. Big block 396-402-454 var motorer de fleste ville ha på den tiden. Så var det oljekrise og tafatte presidenter, nedsatte fartsgrenser og renseanlegg på lavkomprimerte motorer, verre kunne det ikke bli.

4. Generasjonen El Caminovar 1973-1977. Fabrikkene måtte leve med det og salget på turbochargere gikk til værs for litt kraft måtte de jo ha.

5. Generasjonen 1978-1987, da ble det brukt 6 sylindre motorer fra Buick og Oldsmpbile, også diesel da. Huff! En æra var brukt opp….

Ha en fin dag !

Kjør pent.

AV: TERJE HAGEN

Chevrolet El Camino 2019
Chevrolet El Camino 2019

Relaterte artikler