BORGWARD ISABELLA

Borgward Isabella Coupé, 1960

BORGWARD ISABELLA – låter det kjent? Ikke for de fleste, men de som eide en glemmer det aldri. Det var ikke et negativt minne, men absolutt fornøyde eiere av en slik bil.

Produksjonstiden for Borgward- bilene var fra 1954 til 1962. En herremann ved navn Carl F.W.Borgward sto for herligheten. Egentlig skulle bilen hete “Hansa“, men i testperioden het prosjektet “ISABELLA“. Det kom ikke som en bombe at media og alle som var innblandet i prosjektet var begeistret for dette navnet, og da ble det ISABELLA, men det ble ikke benyttet før det var laget 100 biler.

Fra 1951 til 1954 ble det eksperimentert med Hansa-bilen, som f.eks med motorstørrelser og design. Den 6-sylindrede motoren så også dagens lys, den ble satt i den større Borgwarden, men den fant aldri noen kjøpere.

Konsernet i Bremen Sebaldsbruk slet veldig på den tiden med å holde de to modellene fra å konkurrere med hverandre. Lanseringen av Borgward Isabella kom i 1954 og det skulle vise seg at det ble den mest vellykkede noensinne, markedet sto med åpne armer.

En liten skygge drev forbi, det var rivalen i Stuttgart som holdt på med Daimler Benz, men de klarte å ri av det meste trykket.

Lanseringsprisen på Isabella ble lagt på ca. 7.300 DM og var litt høyere enn konkurrentene Ford og Opel, men med bilens smidige konstruksjon og gode inneplass, og de andre tekniske finessene, ble prisen godtatt av kjøperne.

Teknisk var bilen bra for den tiden å være, den hadde en topphastighet på over 130 km.t. ved 81mph og drivstofforbruket var bare 0,8 liter på mila. Motoren var en 4-sylindret på 1493cc med en effekt på 60 hk og selvfølgelig en 4-trinns manuell girkasse. Det var også spiralfjærer på alle fire hjul.

I media ble bilen godt omtalt og med inkludering av sigarettenner og klokke økte den gunstige omtalen. I 1955 ble kabrioletSen introdusert, da kjent som Isabella TS med kraftigere motor. Cab-utgaven ble laget i Køln av firmaet Carl Deutsch. Carl Borgward hadde bestemt seg for å lage en vakker Isabella, og det klarte han.

Borgward Isabella TS cabriolet, 1958

På starten av 60-tallet var jeg så heldig å ha en nabo som hadde en slik Cab, og jeg som er Am-Car mann må nesten tilstå at jeg falt for den bilen, det var vel linjene jeg reagerte på, men det hadde vel ikke vært dumt med en liten V8 der da!! Prototypen av denne bilen gav Carl Borgward i gave til sin kone Elisabeth og hun ville fortsette å drive den inn i 80-tallet. Bilen ble eksportert til flere land bl.a. Australia, New Zealand og Malaysia.

Så går det som det altid gjør, de store vinner og de små må takke for seg. I 1961 led Borgward en kontroversiell konkurs og firmaet satt med et betydelig lager av Isabellas, likevel fortsatte de i Bremen å lage biler helt til 1962. Tilslutt var det produsert 202.862 Isabellas.

Borgward solgte sin produksjonslinje til Mexico, men der ble det aldri laget en Isabella, derimot lagde de en senere modell som het P100 (big six)

Men i Argentina dukket plutselig Borgward Isabella opp igjen, fra 1960 til 1963 laget de 999 biler der og det var i regi av et datterselskap av Borgward.Fabrikken het “Dinborg“ og lå i Buenos Aires.

Jeg får ta med at Borgward Isabella ble i 2017 designet som en 4-dørs, 4-seter elektrisk kupé under ledelse av Anders Warming, da som et konsept, og det gjenstår å se om det blir en ny bil av det…

Finner du idag en Borgward Isabella Cabriolet i god stand og med lav kilometerstand, må du bla langt ned i lommeboka.

Ha en fin dag!

Kjør pent.

AV: TERJE HAGEN

Relaterte artikler