FILM-BILENE “GRAND TORINO”

Muskelbilen Ford Torino fra 1968-1971 ble laget av Fordkonsernet. Egentlig var det en overgangsmodell fra de kjente Fairlane og Galaxie modellene. 1968 til 1971 var årene som hestekreftene sto i fokus i USA. Konkurransen var stor, med blant annet General Motors og Chrysler. Chrysler lagde de feteste V-8 motorene, så det var ikke bønn, de andre svarte promte. I den amerikanske filmen fra 2008 “Grand Torino” med Clint Eastwood i hovedrollen var bilen en Torino fra 1972. Den var spesialpreparert for lmen og hadde en 429 Cobrajet motor på hele 370 hestekrefter. En Ford Torino GT fra 1970 er i dag nesten umulig å finne, og finner du den så blir det rundt 100.000 Dollar.

Den andre filmen med en Ford Torino var TV-serien “Starsky & Hutch” som herjet i årene 1975-1979. Der ble det brukt en 1974 Torino. I ettertid ble bilen en stor salgsuksess. Og da spesielt med den røde fargen og hvit stripe. Serien gikk over hele verden og bilen har blitt laget som replica i godt over 100 stk. I Norge fins det 3 stk. tror jeg.

Selv om det er mange, er de vanskelig å få tak i. Og prisen, rundt omkring 300.000 kr. for et bra objekt. Så løp å kjøp !! Så det gjentar seg stadig at biler med hovedrolle i en film er verdens beste reklame. Richard Nixon og påfølgende Gerald Ford var de store pådriverne for å få vekk de store motorene. Hestekreftene skal ned, bensinforbruk skal ned, fartsgrensene skal settes ned, det var ikke måte på. I California ble det påbudt med renseanlegg på alle biler, og alle bilfabrikantene svettet i kampens hete. Jeg var der på den tiden, og ble selvfølgelig tatt av motorsykkelpoliti på motorveien. Farten var satt ned fra 70 miles til 50, og jeg hadde kjørt i 85 og han var forbanna. Men det gikk over til smil etterhvert da Clint Eastwood han hørte jeg var norsk. Grei polis!

N.B. En rettelse på siste artikkel om Jeep der produksjonstallet skal være ca. 700.000.

Ha en fin dag ! Kjør pent.

Relaterte artikler