HARLEY DAVIDSON

Verdens mest kjente motorsykkel

Den aller første Harley-Davidson fra 1903 som nå står på H-D-kvarteret i Juneau Avenue, Milwaukee, Wisconsin.

En grå høstdag i 1880 kom et guttebarn til verden i byen Milwaukee i staten Wisconsin USA. Til å begynne med en vanlig gutt, men i skolealderen skulle det vise seg at det her var en med tekniske evner.

Den vi snakker om her er ingen ringere enn William Sylvester Harley, et navn som skulle lyse i verdenshistorien til evig tid. Harley var barn av William Harley Sr, en jernbaneingeniør som var født i 1835. Han og hans kone Mary Smith var fra Littleport Cambridgeshire i England. Begge emigrerte til USA i 1860. Harley ruget på sine tekniske evner gjennom hele skoletiden, og som 14 åring begynte han å jobbe på en sykkelfabrikk som het Meiselbach.

I 1901 hadde Harley kommet på ideen om å montere motor på en sykkel. Han syslet med den tanken mens han jobbet som lærling på en fabrikk som het Barth Mfg.C0.

I kameratgjengen til Harley var det en som utmerket seg spesielt med tanke på motorsykkel, det var Arthur Davidson. I de neste årene som kom klarte de to å få til en slik sykkel. De fikk hjelp av eieren av en maskinbutikk i Milwaukee som het Henry Melk, og noe senere fikk de hjelp av en vi kjenner godt, selveste Ole Evinrude som da holdt på å bygge gassmotorer til bilbruk.

I 1903 sa det pang, William Sylvester Harley og Arthur Davidson grunnla det vi kjenner som Harley Davidson. Harley var sjefs-ingeniør og Davidson var kasserer. I sjefsstaben hadde de med seg Walter og William Davidson, det var for å være sikre på at produktet skulle ha høy kvalitet. De hadde også etablert seg som et aksjeselskap.

De første Harleysyklene som kom var populære innen racing, men etter hvert begynte fansen å se mulighetene for ombygging til såkalte “custom bikes” det vi etter hvert kaller for “shoppere”. Harley Davidson Motor Company ble på folkemunne forkortet til H-D eller Harley om du vil.

Det amerikanske militære var store konsumere av Harley’er og ikke minst politiet, da spesielt High Way Polisen.  Jeg ble selv tatt av en slik High Way polis i Huston Texas i 1968, det var en sint polis men veldig blid da han fikk se jeg var norsk….

Harley Davidson og konkurrenten Indian var de eneste som klarte seg bra gjennom den amerikanske depresjonstiden som fulgte. Andre interne problemer har de også klart å hanskes med. Etter som årene har gått har det kommet en stor mengde forskjellige Harley sykler. Den kjente spesialtilpasningsstilen som gav liv til “shopp’ern“ gjorde susen, crusinsykkelen og de store tunge har utviklet seg i takt med samfunnet.

Man kan alltid høre at det kommer en Harley, da 1200 cc kom fleipet man med at den hadde en tenning for hver kilometer… De har også klart å bli verdens femte største motorsykkelprodusent. De er også blitt store på klær og tilbehør til motorsykkelsporten.

2019 Harley-Davidson FXDR 114 power cruiser

Harley Davidson har også begynt å snuse på elektriske motorsykler, det har blitt laget prototyper, og det er spådd at de skal komme på markedet i 2019-2020. Harley Davidson’s motorsykkelsproduksjon foregår i dag på mange fabrikker, f.eks. York, Pennsylvania, Milwaukee, Wisconsin, Kansas City, Missouri, Manaus, Brasil og Bawal i India.

Harley Davidson skulle vise seg å bli et IKON innen biker-kulturen. Harley ble gift med Anna Jachthuber i 1910, de fikk to sønner og en datter. William Sylvester Harley døde den 18.sept. 1943 i alder 62 år. I 2003 ble en Harley Davidson-statue avduket i Littleport, Cambridgeshire i England for å feire hundreårsjubileet av motorsykkelfirmaet. 

Det kan skrives hundretalls sider om dette fenomenet, men så var det plassen da…

Ha en fin dag !

Kjør pent.

AV: TERJE HAGEN

Relaterte artikler