Soleksperter advarer mot kulde

Young Woman Walking during Sunset on a Cold Evening

Eksperter advarer oss om at dette vil bli en «iskald og frostfull» vinter, og selv om den offisielle begynnelsen av vinteren fremdeles er over en måned unna, føles det allerede slik i store deler av USA og Nord-Europa akkurat nå. I løpet av de neste dagene vil  mange områder i USA bli rammet av temperaturer ned mot 30 minusgrader, og det forventes kraftig snøfall i noen områder i Midtvesten.

Dessverre kommer dette kalde været på et veldig dårlig tidspunkt for kornbøndene. I følge den siste USDA-avlingsframdriftsrapporten er bare 52 prosent av maisen i USA innhøstet. Så omtrent halvparten av kornet er fremdeles    ute, og disse ekstraordinære lave temperaturene kan potensielt være helt ødeleggende. I hovedsak truer denne kalde fronten med å avslutte et helt forferdelig år for amerikanske bønder. I følge National Weather Service kunne vi muligens se “170 potensielle daglige kulderekorder” i løpet av de neste dagene og over hele Midtvesten vil vi kunne se lave temperaturer godt under null.

Solekspertene har en enkel forklaring.  Vi er inne i et solminimum med svært lav aktivitet på sola. I løpet av et solminimum faller solaktiviteten til veldig lave nivåer, og det har en tendens til å bety lavere temperaturer på jorden.  Tidligere i år samlet et ekspertpanel seg for å diskutere det nåværende solminimum, og de kom til den konklusjon at det  «kunne vare i flere år», som forøvrig også beskrevet i en annen artikkel her.

En av spådommene som ble gitt ut forrige uke av et internasjonalt panel av eksperter som samlet seg på NOAAs årlige Space Weather Workshop for å spå neste solsyklus konkluderte: «Vi forventer at Solar Cycle 25 vil være veldig lik syklus 24: et annet ganske svakt maksimum, forut for et langt, dypt minimum,» sa panelformann Lisa Upton, solfysiker i Space Systems Research Corp. Det er andre som tror at vi nå har gått inn i et «grand solar minimum» slik som planeten vår opplevde for flere hundre år siden. Den ene ble kjent som «Maunder Minimum», og det resulterte i en «liten istid».

Det ekstreme eksemplet skjedde mellom 1645 og 1715 da den normale 11-års solflekkesyklusen forsvant. Denne perioden, kalt Maunder Minimum, ble ledsaget av bitre kalde vintre. Fiskebruk på Island og Grønland ble forlatt. Isfjell ble sett nær den engelske kanalen. Kanalene i Venezia frøs. Det var en tid med stor motgang. Til syvende og sist resulterte de lange vintre og korte somre under «Maunder Minimum» til hungersnød over hele kloden, og mange mennesker endte med å gå til grunne …

Maunder Minimum er den mest berømte kalde perioden i den lille istiden. Temperaturene falt i Europa,  vekstsesongen ble kortere med mer enn en måned, antall snødekte dager økte kraftig, bakken frøs til flere fot med tele, alpine breer gikk fremover over hele verden, isbreer i de sveitsiske alpene omringet  gårder og begravde landsbyer, tregrensene i Alpene falt, havner ble blokkert av havis som omringet Island og Holland i omtrent 20 mil, vinhøsten av druer ble redusert, og kornhøsten mislyktes.  Themsen og kanalene og elvene i Nederland frøs over vinteren. Islands befolkning ble redusert med omtrent halvparten. I deler av Kina ble avlinger avhengig av varmt vær som var dyrket i århundrer forlatt. I Nord-Amerika opplevde tidlige europeiske nybyggere usedvanlig sterke vintre.

Så langt i 2019 har det gått mer enn 200 dager uten en eneste solflekk på solen. Vi vet ikke når solaktiviteten vil gå tilbake til det normale, men for nå bør vi alle forberede oss på en bitter og kald vinter.  Utover det kan vi bare håpe at vi ikke har kommet inn i et annet «Maunder Minimum», for akkurat nå sliter vi med å mate alle menneskene på planeten selv i de beste årene. Til tross for all vår avanserte teknologi, er vi dypt avhengige av været. Selv et år eller to med dårlig innhøsting kan potensielt være helt katastrofale.

AV: TOM BJØRNØ

Relaterte artikler