IAEA: Iran bryter atomavtalen

Det iranske regimet har begynt å produsere uranmetall, i strid med atomavtalen fra 2015 som Teheran gikk med på med verdensmaktene, ifølge FNs atomvaktbyrå.

Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) -sjef Rafael Grossi fortalte medlemslandene at hans inspektører bekreftet 8. februar at 3,6 gram uranmetall hadde blitt produsert ved Irans Isfahan-anlegg.   Iran hadde tidligere kunngjort dette og sa at planene om å drive forskning og utvikling av uranmetallproduksjon var en del av det «erklærte målet om å designe en forbedret type drivstoff», ifølge IAEA. Grossi fortalte medlemslandene i januar at Iran planla å drive forsknings- og utviklingsaktiviteter innen uranmetallproduksjon «som en del av sitt erklærte mål om å designe en forbedret type drivstoff for Teheran Research Reactor,» sa byrået tidligere.

Uranmetall kan også brukes til  atomvåpen; forskning på produksjonen er spesifikt forbudt under atomavtalen – den såkalte Joint Comprehensive Handlingsplanen, eller JCPOA – som Iran signerte med Tyskland, Frankrike, Storbritannia, Kina, Russland og USA under Obama i 2015.  American Israel Public Affairs Committee kalte den siste utviklingen «et farlig skritt mot et atomvåpen.»   “Likevel er denne handlingen tillatt ifølge JCPOA om ti år. For å hindre Iran permanent i å skaffe seg et atomvåpen, må viktige mangler ved JCPOA – inkludert  utilstrekkelige inspeksjoner – være løst, «la lobbygruppen til i en uttalelse.

Den russiske offisielle representant Sergei Ryabkov sa: ”Vi forstår logikken i deres handlinger og årsakene til Iran. Til tross for dette er det nødvendig å vise tilbakeholdenhet og en ansvarlig tilnærming. ”  Talsmann for det amerikanske utenriksdepartementet Ned Price sa til journalister i Washington at han ikke hadde sett rapporten.  «Jeg tror  dette bekrefter  alt vi har sagt om Irans oppførsel de siste uker og måneder – det er trinnene som er tatt for å ytterligere å distansere seg fra JCPOA,» la han til. Det underbygger vår bekymring, og det underbygger hvor presserende vi nærmer oss denne utfordringen, og hvor presserende vi nærmer oss våre allierte og våre partnere og gjennomfører disse konsultasjonene med kongressmedlemmer for å sikre at vi har en tilnærming til Iran som er harmonisert og det er synkronisert, og det har den beste sjansen for suksess. ”

Tidligere president Donald Trump trakk USA fra avtalen i 2018, men andre medlemmer forble en del av den, selv om Iran har trosset opplysninger ved flere anledninger. Teheran har brukt brudd på avtalen for å legge press på de andre undertegnerne for å gi Iran flere insentiver til å kompensere for lammende sanksjoner som ble innført etter den amerikanske uttredingen.  Regimet erklærte i forrige måned at det ikke lenger ville overholde grensene for JCPOA.  Det endelige målet med avtalen var å forhindre Iran i å utvikle et atomvåpen, noe regimet i Teheran insisterer på at det ikke vil gjøre. Iran har nå nok beriket uran til å lage en bombe, men ikke i nærheten av mengden det hadde før atomavtalen ble signert. Likevel er landet bare uker fra å ha nok materiale til å produsere et våpen, sa den amerikanske utenriksministeren Antony Blinken nylig.  Da Iran i januar kunngjorde sine planer om å produsere uranmetall, ga de tyske, franske og britiske utenriksdepartementene en felles uttalelse om at de var «dypt bekymret.»

«Iran har ingen troverdig sivil bruk for uranmetall,» sa de og oppfordret Iran til å stanse aktiviteten. «Produksjonen av uranmetall har potensielt alvorlige militære implikasjoner.» USAs president Joe Biden har sagt at han ønsker å gjenoppta USA i JCPOA, men sa også i forrige uke at han ikke ville oppheve sanksjonene mot regimet med mindre det stanser uranberikelsen.  Den iranske lederen Ayatollah Ali Khamenei sa til tjenestemenn under et møte denne måneden at Iran «har oppfylt alle sine forpliktelser i henhold til avtalen,» og beskyldte USA og Tyskland, Frankrike og Storbritannia for ikke å oppfylle sine. USA må oppheve alle sanksjoner, ellers vil Iran ikke overholde avtalene, la han til. 

AV: TOM BJØRNØ

Relaterte artikler