Fortsatt uavklart ifølge meningsmåling

Den siste politiske meningsmålingen viser at PSOE vil kunne få flest stemmer under det kommende valget, men det er fortsatt uklart hvilke partier som skal danne grunnlag for en endelig regjering. (Foto: Oscar Gonzalez/NurPhoto via Getty Images)

Spania holder sitt fjerde valg til Cortes på fire år førstkommende søndag, men den nye avstemningen vil sannsynligvis ikke bryte det langvarige politiske dødvanne, ifølge en undersøkelse gjort av analyseselskapet 40dB for EL PAÍS. Undersøkelsen viser at Sosialistpartiet (PSOE) vinner valget 10. november med 27,3% av stemmene og får 121 seter, to mindre enn ved valget 28. april. Landet har vært styrt under et forretningsministerium siden den gang, ettersom PSOE-leder Pedro Sánchez ikke kunne sikre nok parlamentarisk støtte til å danne en regjering.

Det venstreorienterte Podemos, som for tiden har 42 representanter, ville miste 11 og falle ned til 31 med kun 12,4% av stemmene, mens det nyopprettede partiet Más País (Mer land), som ledes av tidligere Podemos-representant Iñigo Errejón, ville sikre fem seter i følge meningsmålingen.  Selv en hypotetisk allianse mellom disse tre partiene vil fortsatt være utilstrekkelig for et regjerende flertall. Dette ville tvinge Sánchez til å søke støtte fra andre partier for å få nødvendig tillitsvolum som statsminister i Spania ved en investeringsstemme som skal avholdes etter valget. Denne støtten må komme fra regionale partier; alternativt kunne det konservative folkepartiet (PP) velge å avstå fra å delta i en andre runde av investeringsavstemmingen, men partilederne har allerede utelukket dette alternativet.

I mellomtiden antyder meningsmålingen at den politiske høyresiden vil dra nytte av det nye valget, med kombinasjonen av PP, sentrum-høyre Ciudadanos og det høyreorienterte Vox,  som bare mangler  fire seter på å blokkere en venstreorientert regjering.  Ciudadanos ser ut til å bli den store taperen på valgdagen og ligger an til  bare 14 seter sammenlignet med dagens 57 (8,3% av stemmene), men dette tapet vil bli kompensert av en sterk gjeninnhenting fra PP, som ville øke fra 66 til 91 seter (21,2%), noe som gjør dem til den nest største politiske kraften i  Kongressen. Og Vox kan få så mange som 46 seter med 13,7% av stemmene, og bli det tredje største partiet.

Spanias partimangfold kan deles ytterligere ved at to nye partier kommer på banen denne gangen. I tillegg til Más País, som kan vinne så mange som fem seter, deltar også det venstre-katalanske separatistpartiet CUP i et nasjonalt valg for første gang, og meningsmålingen viser at det vil kunne sikre seg to seter i Kongressen. Undersøkelsen intervjuet 2.000 mennesker mellom 23. og 29. oktober, etter at Høyesterett offentliggjorde sine dommer mot lederne for det mislykkede uavhengighetsforsøket, som ble fulgt av en uke med store demonstrasjoner i Catalonia.

Etter fire år med politisk ustabilitet er ikke spanjoler spesielt optimistiske med tanke på det kommende valget. Over halvparten av de spurte (52,2%) mener at den vil føre til en svak regjering og at det etter hvert vil føre til enda et nytt valg igjen.  23,8% mener at partiene vil klare å få til en avtale for å garantere regjeringens stabilitet, mens 24% spår at det overhodet ikke kommer noen avtale, men et nytt valg i stedet.

AV: TOM BJØRNØ

Relaterte artikler