Mobbing av kvinnelige dommere

Forrige søndag dømte Alexandra García en juniorfotballkamp på et felt i La Herrería, i San Lorenzo de El Escorial, 50 kilometer nordvest for Madrid. Kampen ble spilt mellom lokallaget fra San Lorenzo de El Escorial og en klubb fra Collado Villalba. Fra tribunen skrek fotballspillernes foreldre  mot Alexandra:  “Du er en liten drittsekk!” “Du er en drittsekk!” ”Gå hjem, tispe!” “Gå å ta oppvasken, tispe!” “For en hore du er, tispe”. Alt García hørte var lyd.

Noen av fornærmelsene som ble ropt i løpet av kampen. VIDEO: EPV / MERCEDES NUÑO

Noen som imidlertid hørte fornærmelsene var Alexandras mor, Mercedes Nuño, kommunalråd for sport i Galapagar fra sentrum-høyre-partiet Ciudadanos. Etter kampen tok hun til Twitter for å dele det som hadde skjedd. ”Jeg ble fylt av raseri og forferdelse; ingen gjorde eller sa noe. I 90 minutter hørte jeg  på fornærmelsene mot datteren min; det var en total mangel på respekt, som er utålelig, sier hun. Alle tillot det. Et stand med fedre, mødre, besteforeldre, barn… Vår plikt til å respektere og få andre til å respektere sportslige verdier.»

Da Nuño ba de som ropte om å stoppe og forklarte at hun var dommerens mor, ble fornærmelsene bare verre. I følge Nuño fortalte de henne at «hvis jeg ikke likte det jeg hørte, skulle jeg bare dra.» Hun sier at det eneste som fikk henne til å føle seg bedre, var å se at datteren  hennes ikke lot seg merke av fornærmelsene. «Hun var fokusert på kampen,» sier Nuño. García innrømmer at hvis hun hadde hørt hva som ble sagt, ville hun følt seg verre på vegne av moren enn for seg selv. «Jeg vet hvordan hun er,» sier hun. «Jeg vet hvor mye hun hater disse tingene i kamper.  Da kampen var over, lot moren datteren høre innspillingen av fornærmelsene. García ble sjokkert.

Noen ganger er ikke publikum enige i avgjørelsen din, men tidligere har jeg ikke hørt   slike fornærmelser, som helt klart er sexistiske. Ingen roper, ‘Gå vaske opp!’ til en mannlig dommer. Men de gjør det mot oss, sier García. I fjor, i anledning den internasjonale dagen for eliminering av vold mot kvinner, kom spanske kvinnelige dommerne sammen for å ta et standpunkt mot sexisme i fotball. Med støtte fra fotballføderasjonen (RFEF) og samarbeidet med Teknisk Dommerkommite, lanserte de en video som viste fornærmelsene de regelmessig blir utsatt for under kamper. Videoen avsluttes med en gruppe kvinnelige dommerne som blåser i fløytene som for å markere slutten på en kamp, og holder opp et banner som lyder: «Du bestemmer slutten.»

 Kommunestyret i San Lorenzo de El Escorial kunngjorde at det kom til å be klubben om å ta de nødvendige tiltak for å forhindre at noe lignende skulle skje igjen. RFFM erklærte at den kom til å utarbeide et forslag for å oppmuntre de relevante forente enhetene til å «ta en hardere linje med dem som ikke vet hvordan de skal oppføre seg i et samfunn der utdanning, respekt og fair play skal gjelde.» Ideelt sett trenger ikke kvinnelige dommere å bli ledsaget til garderobene etter en kamp. «Det skjer som et forsiktighetstiltak,» sier García, som begynte å dømme i fjor da hun var 17.

På dommerkurset hun tok i juni 2018, var det bare to andre kvinner. «Det er fortsatt mange flere gutter enn jenter,» sier hun. «Men det begynner å endre seg. Jeg har aldri følt meg diskriminert, verken  som dommer eller spiller.   García har spilt fotball siden hun var åtte da hun bodde i Zaragoza. García studerer for tiden med sikte på å få jobb i det nasjonale politiet, Policia Nacional. Vil hun beskrive seg selv som feminist? «Selvfølgelig,» sier hun. «Jeg tror på likhet.»

AV: TOM BJØRNØ

Relaterte artikler