Spanske pensjoner strekker ikke til

man wearing jacket portrait photograph

Å være pensjonist i Spania blir stadig vanskeligere. Økningen i elektrisitets- eller matvareprisene , avledet av inflasjonsspiralen de siste månedene, går ikke i samme takt som økningen i pensjonene.

Den økonomiske innsatsen, som spanjoler som allerede har pensjonert må gjøre, vokser. Sagt på en annen måte: For å fylle kjøleskapet, må en pensjonist med en gjennomsnittlig pensjon bruke 30% av inntekten, det vil si omtrent 400 euro. Mer spesifikt bruker en pensjonist som mottar den gjennomsnittlige pensjonen -som i mars utgjorde 1 250 euro, ifølge de siste personopplysningene – 380 euro i måneden på å kjøpe mat, det vil si mer enn 30 % av månedslønnen din. En prosentandel som bare har fortsatt å vokse de siste månedene som følge av den generelle prisøkningen på mat og strøm. Bildet blir enda verre dersom situasjonen til en spansk pensjonist sammenlignes med en pensjonist fra Frankrike eller Italia. Mens en pensjonist i Spania bruker 30 % av pensjonen sin til mat, bruker en franskmann eller en italiener som har gått av med pensjon kun 14 % av pensjonen sin på supermarkedet, det vil si halvparten av det i Spania, ifølge analytikere fra Picodi.

Derfor må pensjonister begynne å redusere handlekurvene for å få endene til å møtes. Og ikke nok med det: strømregningen har skutt i været så mye at det er uoverkommelig for millioner av pensjonister. Som bekreftet av Organisasjonen for forbrukere og brukere (OCU), var den gjennomsnittlige brukerregningen med PVPC-regulert sats i januar 2022 på 111,64 euro, 60 % mer enn et år tidligere, da den var 69,88 euro.

Krigen i Ukraina har fått prisen på det meste av mat til å stige på grunn av frykt for mulig mangel, noe som ytterligere reduserer kjøpekraften til personer som mottar pensjon. Dette er for eksempel tilfellet med solsikkeolje, som Ukraina er en av verdens viktigste produsenter og eksportører av, og prisen er opp mer enn 300 prosent sammenlignet med i fjor. Olivenolje har også blitt påvirket, men i mindre grad, med en prisøkning på 6 %.

Spesielt korn, som hvete , ble påvirket av den ukrainske invasjonen. På grunn av økningen i prisen på hvete, økte prisen på mel også (+14%) samt prisen på pasta . Dermed koster en 500 grams pakke pasta som ble solgt for 1,37 euro i april 2021 nå 1,51 euro, det vil si 10,2 % mer. Tiendeos analyse bekrefter også en økning i risprisene på nasjonalt nivå.  I gjennomsnitt er en pakke på en kilo ris nå 42 % dyrere enn for ett år siden. Likeledes er også meieriprodukter påvirket av prisveksten. I gjennomsnitt er en liter melk nå 5,2 % dyrere enn for 12 måneder siden. Endelig har kaffe, et produkt av daglig nødvendighet for mange mennesker, også sett sin prisøkning det siste året. Å kjøpe malt kaffe vil i gjennomsnitt koste 7,4 % mer.

Relaterte artikler