Klar for action

WASHINGTON, USA 27. FEBRUAR 27: General Joseph L. Votel (forside), kommandør for US Central Command, vitner før House of the Armed Services Committee om utfordringer USA står overfor mot terrorisme og Iran ved US Capitol i Washington, USA 27. februar , 2018. (Foto av Samuel Corum / Anadolu Agency / Getty Images)

Forsvarsdepartementet i USA kunngjorde i går at de sendte flere enheter til US Central Command i Persia-gulfen for å slutte seg til det som allerede var der, så vel som den nylig ankommet «Abraham Lincoln Carrier Strike Group» og en gruppe jagerbombere sendt tidligere i måneden.

U.S.S. Arlington og et Patriot Missile-batterisystem vil bli lagt til den allerede formidable militære tilstedeværelsen. USS Arlington er et San Antonio-klasseskip som transporterer amerikanske marinesoldater, amfibiske kjøretøyer, konvensjonelle landingsbåter og roterende fly med evnen til å støtte amfibiske angrep, spesielle operasjoner eller ekspedisjonelle krigsføringsmisjoner. USS Arlington tilbyr også en høy kvalitetskontroll og kontrollfunksjon og forbedret interoperabilitet med allierte og partnere i regionen.  Et patriotbatteri er et langdistanse luftforsvarssystem for å slå ut taktiske ballistiske missiler, cruisemissiler og avanserte fly.

Dette ser ut til å være mer enn bare en forberedelse på mulige angrep på Irans proxyer, Hizbollah og Hamas,  som det har blitt rapportert om fra  de fleste media som dekker situasjonen. I stedet virker det som denne typen oppbygging er en forberedelse til et forventet stort angrep. Det spekuleres om at et slikt stort angrep kan være rettet mot en eventuell iransk gjengjeldelse for et kommende israelsk angrep for å stoppe Irans atomprogram etter avhopping av den iranske brigadgeneral Ali Nasiri. Han skal ha hoppet av og søkt tilflukt i en amerikansk ambassade i et av nabolandene, og hatt med seg en mengde hemmelige dokumenter, blant annet om hvor langt Iran har kommet i sine anstrengelser for å lage en atombombe. Hans rolle som etterretningsjef betyr at han vet hvor alle deler av Irans atomprogram ligger. Hans avdeling overvåket  beskyttelsen for programmet.

Iran er trengt opp i et økonomisk hjørne på grunn av amerikanske sanksjoner, men det alene gjør neppe et angrep på amerikanske styrker eller nasjonen Israel særlig sannsynlig. Presteskapet er  desperate, men neppe selvmordskandidater. Det  sannsynlige scenariet som krever at en slik stor styrke sendes til regionen er at Israel tar ut Irans kjernefysiske program via flyangrep, eventuelt kombinert med sabotasje av Mossad, en koordinert kombinasjon mellom de to.  Det at Nasiri kom med en haug dokumenter rett før denne store eskalasjonen er mildt sagt iøynefallende. Iran har trolig kommet langt lenger med sitt atomprogram enn verden er klar over.

Når USA nå har sine styrker låst og klare i Persiabukta, bør du ikke bli overrasket over morgennyhetene som forteller deg at Israel har gått til angrep for å stoppe Irans atomprogram. Israel har ønsket å ta ut Irans atomprogram i flere år. Daværende president Obama hindret det. Nå er det en annen president i Det Hvite Hus.

AV: TOM BJØRNØ

Relaterte artikler