Iran utfordrer verden

Shanghair Oriental Pearl Tower, China


Iran har begynt å berike uran ​​til sitt høyeste nivå noensinne, og gikk nærmere nivået på anriking som trengs for å lage atomvåpen.
En iransk topptjenestemann sa at bare noen få gram i timen med urangass ville bli beriket med opptil 60 prosent renhet, hvilket er tredobling av nivået hittil og med en hastighet som var langt langsommere enn det Teheran kan produsere. Internasjonale inspektører sa at Iran planla å gjøre det over bakken på Natanz-atomområdet, ikke dypt inne i sine underjordiske haller som er herdet for å motstå luftangrep. Tiltaket vil sannsynligvis øke spenningen når Iran forhandler i Wien om en måte å la USA komme inn i avtalen igjen og løfte de knusende økonomiske sanksjonene de står overfor. Tidligere president Donald Trump trakk USA ensidig ut av 2015-atomavtalen i 2018. Imidlertid gir omfanget også Iran en måte å raskt dekalere hvis de velger det. Kunngjøringen markerer også en betydelig opptrapping etter angrepet som skadet sentrifuger i Natanz, et angrep Israel er mistenkt for å stå bak. Israel har ennå ikke innrømmet det, men angrepet kommer midt i en langvarig skyggekrig mellom de to rivalene.
Mohammad Bagher Qalibaf, det iranske parlamentets talsmann, kunngjorde nyheten i et Twitter-innlegg som senere ble gjentatt av iransk statlig TV. «De unge og gudtroende iranske forskerne klarte å oppnå et 60 prosent beriket uranprodukt,» sa Qalibaf. “Jeg gratulerer den modige nasjonen i det islamske Iran med denne suksessen. Den iranske nasjonens viljestyrke er mirakuløs og kan stå imot enhver sammensvergelse.» Lederen for Atomenergiorganisasjonen i Iran, landets sivile kjernefysiske arm, erkjente senere økningen til 60 prosent, ifølge statlig TV. Ali Akbar Salehi sa at sentrifuger nå produserer 9 gram i timen, men det vil falle til 5 gram i timen de neste dagene. «Nå er ethvert nivå mulig hvis vi bestemmer det,» sa Salehi. Mens 60 prosent er høyere enn noe nivå som Iran tidligere har beriket uran, er det fortsatt lavere enn nødvendig våpennivå på 90 prosent. Iran hadde hittil anriket opptil 20 prosent – selv det var et kort teknisk skritt til våpengrad. Avtalen begrenset Irans berikelse til 3,67 prosent.
Det internasjonale atomenergibyrået, som overvåker Irans atomprogram, svarte ikke umiddelbart på en forespørsel om kommentar. Tidligere denne uken sendte den sine inspektører til Natanz og bekreftet at Iran forberedte seg på å begynne 60 prosent anrikelse på et anlegg over bakken på stedet. Den økte anrikelsen vil kunne inspirere til ytterligere respons fra Israel midt i en langvarig skyggekrig mellom nasjonene. Israels statsminister Benjamin Netanyahu har lovet å aldri la Teheran få tak i et atomvåpen, og landet hans har to ganger tidligere bombet naboland for å stoppe deres atomprogrammer. Israels utenriksminister Gabi Ashkenazi, på besøk til Kypros, tok opp Iran i en tweet etter å ha møtt sin kypriotiske kollega. «Vi diskuterte de bilaterale båndene mellom Israel og Kypros, så vel som regionale spørsmål, og viktigst av alt viktigheten av å stoppe Irans aggressive aktiviteter i Midtøsten, som undergraver regional stabilitet og utgjør en fare for hele verden,» skrev han.
Iran insisterer på at de kun holder på med fredelig atomprogram, selv om Vesten og IAEA sier at Teheran hadde et organisert militært atomprogram frem til slutten av 2003. En årlig amerikansk etterretningsrapport som ble utgitt tirsdag, opprettholdt den amerikanske vurderingen om at ”Iran for øyeblikket ikke utfører nøkkelen våpenutviklingsaktiviteter som vi bedømmer ville være nødvendige for å produsere en kjernefysisk enhet. ” Iran hadde tidligere sagt at de kunne bruke uran beriket opptil 60 prosent for atomdrevne skip. Imidlertid har den islamske republikken for tiden ingen slike skip i sin marine. Trusselen om høyere anrikelse fra Iran har allerede fått kritikk fra USA og tre europeiske nasjoner i avtalen – Frankrike, Tyskland og Storbritannia. Fredag ​​kalte EUs talsmann Peter Stano Irans beslutning «en veldig bekymringsfull utvikling.» «Det er ingen troverdig forklaring eller sivil begrunnelse for en slik handling av Iran,» sa Stano. Wien-samtalene tar sikte på å «sørge for at vi går tilbake fra slike skritt som bringer Iran lenger fra å oppfylle sine forpliktelser og forpliktelser.»
Siste helgs angrep på Natanz ble opprinnelig bare beskrevet som en blackout i strømnettet som matet både verkstedene over bakken og underjordiske anrikelseshaller – men senere begynte iranske tjenestemenn å kalle det et angrep. Alireza Zakani, den harde linjelederen for det iranske parlamentets forskningssenter, refererte til «flere tusen sentrifuger skadet og ødelagt» i et statlig TV-intervju. Imidlertid har ingen andre tjenestemenn bekreftet dette tallet, og ingen bilder er blitt frigitt. Satellittbilder fra Planet Labs Inc. innhentet av Associated Press viser ingen tilsynelatende skade på bakken på anlegget.

AV: TOM BJØRNØ

Relaterte artikler