Førstemann til masta!

Lørdag 26. oktober kl.1200 går startskuddet for Carrera de Wipzona, kjent som Wipzona-løpet opp til den kjente Wipzonatoppen, masten i toppen av Albir. Løypen er den samme som i fjor. Totalt antall deltakere er 50 personer og klassifiseringen fordeles mellom mann, kvinne og barn under 15 år. Løpet er ment for alle, trente og de utrente. Løypen er 1,8 km lang med stigning på 350 meter. Sponsorene i år er Sarita, Real Homes og Fysiakos. 

Motbakketrening gir en enorm effekt på kondisjonen siden man ligger med jevnt høy puls gjennom hele bakkedraget. Dette gir naturligvis også høy forbrenning under hele treningsøkten. Litt avhengig av grunnform vil de fleste oppleve å bli mer eksplosive og hurtige ved å trene i motbakke. Det er i tillegg god trening for balansen både for den som går og den som løper. Kun 5% stigning er nok for å få seg en god bakkeøkt, men jo brattere, jo tyngre. Stigningen tvinger kroppen til høyere anstrengelse som det er vanskelig å oppnå på flatmark.

Skaderisikoen er trolig også lavere fordi belastningen på knær og ankler er mindre. God kjernemuskulatur samt ledd- og senestyrke i ankler, knær og rygg er imidlertid en fordel når man skal ta i oppover de bratteste hengene. Motbakkeløp blir stadig mer og mer populært, og for å være en del av det hele trenger man ikke mer enn et par gode sko og komfortable treningsklær, så er man «good to go».

Det å bestige en topp er selvsagt et mål i seg selv og muligens den største grunnen til at så mange deltar på et motbakkeløp. Mange lurer sikkert på om det er mulig å trene seg opp til dette på bare tre uker, andre lurer kanskje på hvordan man kan best mulig legge opp treningen for å forbrede seg til et slikt løp. Vel, svaret er ganske så enkelt egentlig. For den utrente er det ikke mulig å trene seg opp til ett slik hardt løp på bare noen få uker, men om man senker lista litt, og ser på dette løpet som en fin tur-opplevelse, da kan faktisk alle være med. Målet er jo å nå toppen, sant?  (Teksten er levert av Wipzona)

AV: TOM BJØRNØ

Relaterte artikler