Paprika

Variety of bell paprika peppers on cutting board

Den store flotte paprikaen vi kjøper enten på markedet eller i butikken her i Spania minner lite om de små vi finner i Norge. Vi kan bare fråtse, knaske og kose oss. Supert i store biter i matpakken og på tapasbordet. I tillegg gir de oss mye god energi og næring. Paprikaen har faktisk 3 ganger så høyt innhold av Vitamin C som en appelsin, og er i tillegg proppfull av andre viktige næringsstoffer. 

Hva kjennetegner paprika?

Denne flotte frukten kommer opprinnelig fra Sør- og Mellom-Amerika. I våre dager dyrkes den mange plasser også i Europa. 

Paprika er en fellesbetegnelse for alle de store, milde capsicum-artene i søtvierfamilien. Det er tofrøbladet plantefamilie med ca. 2000 arter i 90 ulike slekter. De fleste av dem finner du i tropene. Frukten er en kapsel eller et bær. De fleste artene er faktisk giftige og inneholder nikotin, soanin, skopolamin, atropin og hyoscyamin. I denne familien hører også potetplanten og tobakksplanten. Vi finner også mange prydplanter i denne slekten. 

Den finnes i mange ulike farger som mørkfiolett, gul. Rød, grønn, gul, hvit og orange. De grønne paprikaene er egentlig umodne og endrer farge når den modnes. 

Paprika er den største og den mildeste av chilifruktene. 

Helsefordeler med paprika

Paprika har et høyt innhold av vitaminene A, B og C. Vitamin A i form av betakaroten samt kostfiber. De grønne paprikaene har et lavere innhold av disse vitaminene da de ikke er ferdig utviklet og modne. Paprika er en kalorifattig frukt og vi derfor spise mye av den. 

Paprika i matlaging

Botanisk er paprika en frukt og blir brukt mest som grønnsak. Paprika blir brukt som grønnsak og mye som garnityr i matlaging. Paprika er rett og slett en av våre aller beste hverdagsgrønnsaker da den er næringsrik og holder seg godt. 

Paprika kan utmerket brukes rå, men også varmebehandlet. Den egner seg svært godt i marinader og supper, salater, gryteretter og i wok. Den er super som tilbehør til ost og i matpakken. 

En stor fordel med paprika er at den i dag er tilgjengelig hele året. Du oppbevarer den best i en plastboks eller pose ved 8 – 12 grader.

AV: TINE MERETE SANDBOE

Relaterte artikler