Historisk om supper

Supper er utrolig nok en av de mest spiste rettene i verden. Man har funnet bevis fra hulemalerier i de franske grottene i Les Eyzies de Tayac der man mener de representerer en gruppe mennesker som lager suppe. Dette går helt tilbake til den paleolittiske tiden (mer enn 10 000 år før vår tidsregning). Da forstår vi at vi har lange tradisjoner på å spise maten vår på denne måten. 

Mange av oss har nok også mange gode minner om supper vi spiste som barn, hos en tante, eller hos bestemor. Suppe er like godt for oss alle, enten vi er barn, voksne eller eldre. Alle har vi glede av en bolle med god og næringsrik suppe. Vi samles rundt en stor gryte som for å varme oss, og nyte. Vi kan rett og slett si det slik at suppen bringer oss sammen. Det er nok også mye av årsaken til at den sunne suppen ofte er den første retten på bordet til middagen. I hvert fall om vi har flere retter. 

Hva er suppe?

I hovedsak kan vi si at suppe er en rett vi koker. Basen i suppen er som regel væske. Det kan være kraft, buljong, melk eller saft. Det er viktig med gode råvarer for å lage en god suppe. De kan deles i to hovedgrupper, de jevnede suppene og de klare suppene. Supper kan lages på utrolig mange måter, og de kan være en forrett, middag eller også en dessert. 

Det er stor variasjon i hvordan vi lager suppene. Mange distrikter og land har sine spesialiteter. Det brukes mange ulike smakstilsetninger i supper, som grønnsaker, urter, kjøtt, fisk og ulike krydder. Det finnes både varme og kalde supper. Fruktsupper lages ofte til dessert av frukt tilsatt tykningsmiddel.

Klare supper: Klare supper har ofte buljong som hovedingrediens. Den kan også jevnes. 

Jevnede og kremete supper: De er ofte legert med eggeplomme og kremfløte, og jevnet med mel og smør. Det kan være for eksempel blomkålsuppe, aspargessuppe og sjampinjongsuppe.

Purresupper: Suppene kan også jevnes med grønnsaker med mye stivelse.

Supper med opprinnelse i ulike land

Spania: Gazpacho er en typisk spansk suppe, som serveres kald. Tomatsuppe er også opprinnelig spansk, og er i dag en av de mest populære suppene.

Frankrike: Bouillabaisse er en typisk fransk fiskesuppe, mens løksuppen er den franske nasjonalsuppen.

Norge: Ertesuppen er en av de norske spesialitetene. Det er også fersk suppe og fiskesuppe.

Russland: har borsjtsj som er en rødbetsuppe. 

Japan: Ramen er en god hverdagssuppe fra Japan med blant annet hvetebaserte nudler. Den er laget både med fisk og med ulike typer kjøtt. Miso er en annen meget populær japansk suppe.

Sunne supper

I suppene bruker vi ferske råvarer, og vi bruker et mangfold av råvarer og ingredienser som gjør suppen til svært allsidig og lett å spise for alle. Den er lett å servere også da vi ofte har kun en gryte med all maten i. En stor fordel med å lage suppe er at vi kan bruke omtrent alt vi har i kjøleskapet, og også middagsrester som garnityr. 

Det er smart å starte middagen med en suppeskål. Da spiser vi mindre av maten som kommer etterpå. Når vi har stagget den verste sulten er vi nemlig bedre i stand til å spise riktig mengde mat, og ikke overspise. Det er da lettere å kjenne når vi faktisk blir mette. 

Det kan være smart å lage en stor suppekjele, for så å variere den fra dag til dag. Husk da å oppbevare den i kjøleskapet. 

Når vi er slitne eller kalde har suppe den fordelen av den varmer og gir oss varmen tilbake i kroppen.  

TIPS: Det kan være så enkelt at du koker noen gode grønnsaker for så å bruke stavmikser og kjøre glatt. Da har du en ren og sunn suppe overhodet uten tilsetningsstoffer.

AV: TINE MERETE SANDBOE

Relaterte artikler