ANANAS FOR DEN GODE SMAKEN

Ananas kan brukes til det aller meste. Den er nydelig i mange desserter, herlig som smakstilsetter i sterke og krydrete retter, god som snack eller mellommat, kjempegod i smoothies. Du kan til og med bruke den harde kjerne som du fjerner når du renser den i en karaffel med vann for god smak! 

AV: TINE MERETE SANDBOEAnanas med granateple og vaniljesalt

Her har vi kombinert den søte og gode ananasen med de flotte granateplene og det salte og søte i vaniljesaltet. 

1 moden ananas

1 granateple

1 neve mintblader, finhakket

100 gram havsalt

1 ts vaniljefrø, eller 1 vaniljestang

Lag først vaniljesalt ved å ha salt og vaniljefrø i en bolle. Bland godt og legg i den åpne vaniljestangen. Du bruker bare litt av vaniljesaltet i denne retten. Resten er holdbart i mange år. Bruk gjerne på andre desserter, ost, kaker, kjeks, karamellsaus eller på fisk eller andre ting. 

Kutt av begge ender av ananasen. Ta av alt skallet og kutt tynne skiver som på en ost. Ca. 1 mm tynne skiver i sirkler. Legg tilside. 

Del granateple i to og bank på skallet med en tresleiv slik at frøene faller i en bolle.

Gjør klart til servering ved å ha litt vaniljesalt på en tallerken og legg ananasskivene over. Dryss deretter over frøene fra granateplet og eventuelt litt saft fra disse. Dryss til slutt litt vaniljesalt over med mint bladene.


 

Chilibakt ananas

Spennende og god dessert. Server den bakte ananasen med vaniljesaus eller iskrem. Ekstra godt om du lager din egen iskrem. Da kan du selv velge hva du vil ha i den. 

1 ananas

1 ts vaniljefrø, eller 1 vaniljestang

1 ts fersk chili, finhakket

2 dl sukker

1 dl vann

1 banan

½ sitron, saften

Skjær av topp og bunn av ananasen. Sett den på benken og skjær av skallet på sidene. Del den i fire, og at ut den harde kjernen i midten. 

Smelt sukker i en kjele og la det bli karamell under middels til høy varme. Kok den ut med vann til karamellen er helt oppløst. Ha i most banan, og bruk en stavmikser for å blande til jevn masse. 

Legg de fire ananasbitene i en ildfast form og helle karamellsausen over. Ha over vaniljefrø, chili og sitronsaft før du dekker formen med stekefolie. 

Sett hele formen i forvarmet stekeovn 180 grader i 80-90 minutter. 

Server retten lunken eller varm med iskrem, vaniljekrem eller vaniljekesam.


Ananas Salsa

Her kan du bruke selve skallet som en serveringsbolle. Da er det smart først å dele ananasen i to, for så å bruke en skarp kniv til å skjære ut innmaten, og eventuelt en skje til å vippe det ut. 

1 ananas

1 vårløk

1 chili

½ rødløk

1 neve koriander

4 ss extra virgin olivenolje

1 lime, saften

salt

Ta av topp og bunn av ananasen. Skjær av skallet rundt hele. Del ananasen i to og ta ut kjernen i midten. Skjær ananas kjøttet i små biter. Skjær, løk, chili og koriander i fine biter og bland i en bolle med olivenolje og lime. Smak til med litt salt. 

Relaterte artikler