HEP STARS

Disse artiklene som jeg kaller “Legender med støv på” er ganske enkelt musikkhistorie som de fleste av oss godt voksne kjenner igjen. Det er jo slik at med tiden blir ting lagt på hylla, og der vanker det gjerne litt støv.

I denne artikelen handler det om et band som har støvet ned alt for mye.For å ruske opp i hukommelsen nevner jeg låter som f.e.k.s “Cadillac”, “Farmer John” “Sunny Girl” og ikke minst “I natt jag drømde”. Det var selvfølgelig det svenske Hep Stars som stod for dette. Hep Stars som poppgruppe så dagens lys i 1963. Tenk på at i de årene var det Rolling Stones og The Beatles som dominerte på alle hit -lister, men enda klarte Hep Stars å vise seg frem i hele Skandinavia og europa forøvrig. Svenn Hedlund (Svenne) var 19 år den gangen, og med kompisene Janne Frisk og Lennart Hegland satte de igang bandet i 1963. Svenne var allerede medlem i et band som het The Clifftones og var dreven i faget. De fikk med seg Christer Petterson på trommer og Hans Østlund med orgel.

Etter mye øving klarte de å få ut en debut-singel i 1964, den het “Kana Kapila” og føk rett inn på listene. Den godeste Østlund fant seg noe annet å gjøre og ble erstattet av ingen ringere enn Benny Anderson som sener ble verdenskjent med Abba. Musikken deres gikk på det som var inn på den tiden, så som Rhythm&Blues, noe i countrystil og tildels coverversjoner. Men Benny Anderson var kreativ, han skrev sanger så blekket sprutet og her kom “CADILLAC” og “Inatt jag drømde” flankert med “Sunny Girl”.

Disse låtene gikk rett inn på Top 10 listene i Norge i 1965-66. Deretter fulgte “Bald Headed Woman og “Wedding”. Alle disse låtene surret og gikk på alle juke-boksene i flere år.

I 1965 og1966 laget de også to album, henholdsvis “We and our Cadillac” og “The Hep Stars”. I 1968 ble bandet beriket med et nytt medlem, nemlig Svennes amerikanske kjæreste (som senere ble hans kone) Charlotte Walker som vi kjenner som “Lotta”. Lotta var ingen hvemsomhelst. Hun hadde vært igang i USA i flere år og hadde turnert mange steder med jente-trioen “The Sherrys”. I 1969 sluttet Benny Anderson i Hep Stars og sammen med duoen Svenne & Lotta fikk de på 70-tallet mange store hits i Skandinavia, blandt annet med “Sandy” i 1973 og “Bang-en-Bomerang” i 1975. Bandet Hep Stars fortsatte likevel som før men med nye medlemmer. De ble oppløst i 1973, men hadde noen gjenforeningsturneer som også resulterte i et nytt album i 1989.

Når det gjelder Svenne & Lotta så var det et par som satte spor etter seg. Svenne hadde et handikap med ryggen, men det var ingen hindring hvis man  vil noe og det beviste han grundig. Med støtte av Lotta opptrådte de på de fleste folkeparker både i Sverige og Norge. Svenne var født i 1945 i Stockholm. Moren var ikke gift, så det var hun som tok seg av alt med gutten.  Moren hadde også erfaring med musikk, så det lå i blodet, og allerede som to-åring sang Svenne viser. Det hadde han lært seg med å høre på en gammel grammofon. Oppover i årene lærte han seg å spille piano og mandolin. Som 10-åring fikk han en sykdom i ryggen som het “Scoliosis” og ryggen ble bare verre og verre.

Etter noen operasjoner ble han pukkelrygget, men i alle disse smerteårene gav han aldri opp, det var musikk hele tiden. Det oppsto da tvil om at dette skulle bli en negativ publikumsreaksjon, men det ble faktisk det motsatte, sikkert p.g.a. Svennes glade utstråling. Jeg var så heldig å treffe Svenne & Lotta i Sverige da jeg drev en biljard-salong i en lite by  ved navn Stenungsund. Salongen var i første etage i et hotel og Svenne &Lotta bodde på hotelet flere ganger mens de turnerte rundt i Sverige i 1985. Det skal jo sies at da vanket det noen partys der, og det var jo morsom erfaring. Det hender at noen blåser støvet av disse låtene så vi hører dem, men vi har jo internett, så det er bare å klikke på dem…. Ha en fin dag !

AV: TERJE HAGEN

Relaterte artikler