LITTLE RICHARD “MR. TUTTI FRUTTI”

Navn: CHARLES HARDIN HOLLEY

Født: 7. SEPT. 1936 I LUBBOCK, TEXAS

KONE: MARIA ELENA 1958-59

YRKE: GITARIST, SANGER, LÅTSKRIVER OG KOMPONIST

SJANGER: ROCK, ROCKABILLY, BEAT

INSTRUMENT: GITAR – FIOLIN


Buddy Holly ble født i Lubbock Texas i en stor musikalsk familie hvor gitar, piano og fiolin ble spilt, det var musikk i alt hva Buddy gjorde, både hjemme og på skolen. Da han som 13 åring begynte på High School, møtte han en gutt med navn Bob Montgomery. De fant snart tonen og etter hvert begynte de å opptre som “BUDDY AND BOB”.

I starten var Bluegrassmusikken et must og da Buddy måtte varme opp for selveste “Bill Haley and His Comets“ ved en rockeforestilling, var gjennombruddet et faktum. Buddy Holly fikk da kontrakt med Decca Records. Buddy etablerte sitt eget band med gruppen “The Cricket“ som backingband.

I 1957 slapp de singelen “That’ll Be The Day“ som føyk opp på listene over hele verden. Buddy Holly and The Crickets reiste så på turné til England i 1958. På en konsert satt det to tenåringer i salen som het John Lennon og Paul McCartney, og det skulle vise seg at det var en av de store gnistene som skulle tenne gruppen “The Beatles“.

Gutta i The Beatles syntes at navnet (billene) passet godt, siden The Cricket (gresshoppene) var brukt av Buddy Holly. Så fosset det på med låter f.eks. landeplagen “Peggy Sue“ og “Oh Boy“. Alle de store artistene som kom på banen etter 1958 hadde Buddy Hollys musikkstil som etterligning, det være seg band som “The Rolling Stones“, “The Hollies“, “The Byrds“ og “The Turtles“. Elton John begynte med briller for å likne Buddy Holly, bare for å oppdage at han faktisk trengte briller.

I 1959 brøt Buddy Holly med “The Crickets“ og reiste på solo-turné med de kjente artistene Ritchie Valens (La Bamba) og Big Bopper (Chantilly Lace).

I 1988 var en del fans av Buddy samlet på en pub i Montcalm Hotel i London. Der var teatralagenten Laurie Mansfield og filmprodusenten Greg Smith. Alan Janes foreslo et samarbeide og begynte å skrive. Et år etterpå, 12.okt 1989 sa det pang da de også ble støttet av Paul McCartney som satt på opphavsretten til Buddy Hollys musikk. Det ble så gjort en prøve på musikalen på Plymouth Theatre Royal før det ble overført til Londons Victoria Palace. 

Man kan lese mer om dette om man går på Londons West End produksjon av musikaler. I USA gikk musikalen også som en farsott over alt. Musikalen “ The Buddy Holly Story“ ble kalt “Verdens mest suksessfulle Rock’n Roll Musikal“ etter at den ble skrevet av Alan Janes og med musikken til Buddy Holly. Det ble spilt 5.140 forstillinger i løpet av 12 år, og i tillegg har Buddy Holly Show vært på turné de siste 24 årene rundt om i verden. 17 land har de gjestet og deriblant hele Skandinavia.

Skribenten Alan Janes ble etter dette nominert til en Oliver Award for beste musikal og Buddy har mottatt 29 nomineringer og priser.

Så kommer den triste delen av historien:

Vi har vel noen gang fundert over hva tilfeldighetene har å gjøre i livet vårt, jeg våger å påstå at tifeldighetene er den øverste styring av vårt liv. Det fins alle former for tilfeldigheter, de som resulterer godt, de som gjør oss som tapere, og de som vi ikke tenker over som er der hele tiden. Buddy Holly og hans artistkamerater er et bevis på det som ender galt.

2. februar 1959 hadde det vært en stor konsert i Clear Lake i staten Iowa, og en god del av artistene skulle videre til nye steder. De brukte som regel buss, men denne gangen ville Buddy bruke fly for bussen hadde ingen varmeapparat og det var kaldt vær.

Meningen var at The Holly Band skulle sitte i flyet, men en kjent mann ved navn Big Bopper som var stor i kroppen fikk snakket seg til en plass og da var det bare plass til 2 til for flyet var en 4-seter Beechcraft. Ritchie Valens kastet mynt og krone med Buddys bassist, Waylon Jennings, om den siste plassen. Waylon Jennings tapte plassen og slengte med leppa til Buddy: » håper flyet ditt ramler ned», hvor Buddy slengte tilbake, «håper bussen fryser til is».

Det gikk troll i ord, flyet tok av i kraftig snøstorm og dårlig sikt, og turen endte med krasj i en åker flere mil etter avgangen. Både Buddy Holly, Ritchie Valens, Big Bopper og piloten Roger Petterson ble drept.

Waylon Jennings som satt i bussen slet med replikken til Buddy i mange år. Buddy Holly etterlot seg sin gravide kone Maria Elena, som mistet barnet sitt kort tid etter. Begravelsen ble holdt i Tabernacle Baptist Church i Lubbock Texas.

Som jeg sa, tilfeldighetene hadde rollen her, og musikkverdenen mistet 3 dyktige artister.

Ha en fin dag ! 

AV: TERJE HAGEN

Relaterte artikler