FREDDIE MERCURY

Navn: Farrokh Bulsara

Artistnavn:Freddie Mercury

Født:5. sept. 1946, Zanzibar

DØD: 24. nov. 1991 i london

Partnere: Mary Austin, Jim Hutton

Instrument: vokal, piano, gitar

Yrke: sanger, låtskriver, komponist, kunstner

Aktive år: 1969 – 1991


Freddie Mercury er vel en av de mest mangfoldige kunstnere innen musikkbransjen som verden har sett, se bare her: Sanger, låtskriver, gitarist, pianist, komponist, plateprodusent, maler, lyriker, og som ikke det  var nok, innen sjangeren musikk, var han innom de fleste typene av musikkstiler. Det var pop, progressiv rock, pop rock, rock and roll, hard rock, glamrock, tradisjonell metal, disco, opera, nyklassismen og opera-pop. Stemmetypen hans var tenor og han sang både lyst og mørkt selv om talestemmen hans var plassert i barytonregisteret.

Foreldrene til Freddie Mercury, henholdsvis Bomi og Jer Bulsara var egentlig parsere fra staten Gujarat i det vestlige India. Faren var kasserer i det Britiske kolonikontoret i Zanzibar.

Midt på 50 tallet studerte Freddie ved St.Peters internatskole i Bombay der han fikk musikalsk utdanning. Han første opptreden var faktisk med skolebandet “The Hectics”. Der fikk han også tilnavnet “Freddie”.

Navnet “ Mercury “ var hans kunstneriske alias og ble tatt i bruk etter at gitaristen Brian May og Freddie lagde låten “My Fairy King“ som var på Queen’s første album.

Da Freddie var 14 år ble det revolusjon på øya Zanzibar og familien flyttet til England. I England tok Freddie eksamen i kunst og grafisk design ved Ealing Art College, og det viste seg nyttig da han skulle designe logoen til Queen.

Den godeste Freddie komponerte mange av Queen’s hits, for å nevne noen: “Bohemian Rhapsody“ Sombody To Love“ og den kjente “We Are The Champions.“

Mange av hans fans og lyttere identifiserer “Bohemian Rhapsody” som Freddie Mercury’s største musikalske verk, og de som kjenner ham veldig godt finner spirene til denne mini-operaen allerede i hans tidligere arbeider.

Freddie Mercury og Montserrat Caballe framførte låten  “Barcelona” sammen.

I 1985-88 ble det to solo album: “Mister Bad Guy“ og “Barcelona“ hvor også den katalanske sopranen Montserrat Caballe’ deltok. Det samarbeidet kom overraskende på kritikerne, men ble likevel godt mottatt.

En av de jeg liker best av Freddie Mercury er hans utførelse av de gamle (landeplagen) fra 1955 “The Great Pretender“ med “The Platters“ skrevet av Buck Ram. Den gjorde han i 1987, og skal jeg si min oppriktige mening, så er den faktisk bedre enn orginalen. Av andre kjente låter kan jeg nevne “We Will Rock You“. “Breakthru“ og “The Miracle“.

Freddie’s første solo-hit “Living On My Own“, ble remikset av “Nomore Brothers“ og ble hans største hit i Storbritania, men det var ikke før etter hans død.

Freddie samarbeidet mye sammen med mange av de store artistene så som, Aretha Franklin, Lisa Minelli, Michael Jackson og Mick Jagger.

Freddie Mercury var biseksuell, men han sto aldri offentlig frem, selv ikke i sin kunngjøring at han hadde aids som han da gjorde dagen før han døde.

Katter hadde han mange av, han elsket dem og en av dem het “Delilah” og den skrev han en sang om.

Freddie hadde to store problemer, det ene var tennene som kanskje sto litt på tørk og så var det røyking. Når det gjalt tennene var han mange ganger inne på tankene å operere, men torde ikke på grunn av redselen for å forringe stemmen. Røykingen hans var ekstrem, han tente en ny med den gamle, og legen hans advarte han flere ganger og mente at stemmen hans var blitt hesere. Faktum var at han led av stemmeonduler (hva nå det måtte være) som påvirket stemmebåndene. Før Live-Aid konserten i 1985 fikk han kortisonsprøyter rett i stemmebåndene for å kunne gjennomføre konserten.

Freddie Mercury med sin nære venninne Mary Ann Austin.

Freddie Mercury døde av en kombinasjon lungebetennelse og aids den 24.nov.1991 i London. Mesteparten av hans formue og eiendom ble testamentert bort til hans nære venn Mary Ann Austin som han hadde et romantisk forhold til frem til 1975. Hans daværende samboer Jim Hutton og personlig assistent Peter Freestone arvet hver 500.000 pund og andre eiendeler. I byen Montreux i Sveits står det en 3.5 meter høy statue av Freddie Mercury.

En stor stjerne sluknet altfor tidlig, men denne fantastiske musikeren lever fremdeles i musikkverdenen. Du hører og ser ham ganske ofte..

Ha en fin dag ! 

AV: TERJE HAGEN

Relaterte artikler