LITTLE RICHARD “MR. TUTTI FRUTTI”

NAVN: RICHARD WAYNE PENNIMAN

FØDT: 5. DESEMBER 1932 I MACON, USA

FAR: ENTROIS JOHNSON

YRKE: PIANIST, LÅTSKRIVER, PREST, KOMPONIST, PLATEARTIST

SJANGER: ROCK, SOUL, ROCK´N ROLL, GOSPEL, R&B, FUNK

INSTRUMENT: PIANO


Nå skal jeg blåse støvet av en meget spesiell artist, nemlig Little Richard.

Vi har vel alle en gang hørt åpningstrofen: “A WHOP BOP-A-LU A WHOP BAM BOO“. Ja, det er starten på låten “Tutti Frutti,“ en av de store landeplagene, som jeg elsker å si. Den kom på midten av 50- tallet og var over alt i hele verden, på alle radiostasjoner og alle Juke bokser. Little Richard skrev den sammen med en låtskriverdame ved navn Dorothy La Bostrie.

Richard Wayne Penniman så dagens lys i 1932, han var én av 12 søsken. Det var ikke en oppmuntrene tid å bli født på, for USA var inne i depresjonstiden i 30-årene. Noen hadde glade dager men de fleste led i fattigdom. Familien til Richard var “Syvendedagsadventister“ og han ble tidlig kjent med gospel-musikk.Siden kristendommen stod så sterkt, ble Richard preget mye av det i barndommen.

Resultatet kom da i starten på 50 tallet med innspillinger som bestod av en blanding av Blues og Rhythm and Blues og som var sterkt preget av gospel-sjangeren.

Little Richard smelte til i 1955 med sangen “Tutti Frutti” og etterhvert så kom de på rekke og rad, hør bare: “Long Tall Sally” – “Keep A Knocking”-”Rip It Up”- Lucille”-”Jenny Jenny”-”Good Golly Miss Molly” og ikke minst “Ooh’ My Soul”, de bare sto i kø.

Jeg kan nevne at hans største hit i Norge var “ BABY FACE “ fra 1957.

Hans meget spesielle sangstil vakte oppmerksomhet verden over. Det er vel vært å merke seg smitteefekten mellom Little Richard og Jerry Lee Lewis men det var vel Richard som var først ute med “Beina på Pianotangentene“ i en frisk boogie stil.

Det var faktisk bare en 6-års-periode at Richard var Rock’n Roll sanger på heltid, men det var nok til at alle Rock’n Roll- artister helt fra Elvis til Freddy Mercury hadde vært innom Little Richards repertoar.

Men blod er tykkere enn vann sies det, for med hans oppvekst i det kristne miljøet, bøyet han av sangkarrieren av religiøse grunner. I 1957 startet han på en teologisk utdannelse ved Oakwood Bible College i Huntsville i Alabama. Ideen var å bli prest for syvendedagsadventistene.

Richard hadde mye rart for seg, og på skolen ble det mye styr med hans oppførsel og mange brudd på skolens regler, men kirkeledelsen måtte bare bøye seg for det p.g.a. hans popularitet og evnen til å begeistre andre. En gang klarte han å kjøre i beruset tilstand rett inn i et tre og det ble mye politi og ditto rettsak.Et sitat tatt ut av politiforklaringen var at på krasjstedet uttalte han som den gode prest han var “Oh, My Good, det treet skulle ikke ha stått der.

Det var også noen damer i hans liv, b.l.a. Ernestine Campell, hun var fra Washington DC. De giftet seg i  1959 og det holdt til 1964 da det ble skilsmisse. Little Richard har senere gjort flere comeback med en rekke gospelinnspillinger, og så har han frisket opp sine gamle svisker for flere forskjellige plateselskaper. 

I musikkverdenen blir han ansett som uovertruffen og han ble i 1986 invotert i “Rock and Roll Hall of Fame “. Det har også blitt en stjerne på Hollywood walk of Fame. Han har også gjestet Norge ved flere anledninger.

Det har også versert rykter om at han er død, men det er “FAKE NEWS”. Han lever i beste velgående og er blitt 87 år.

Ha en fin dag!

AV: TERJE HAGEN


Relaterte artikler