THE QUEEN OF ROCK’N ROLL

Navn: Annie Mae Bullock

Født: 26. november 1939 i Nutbush, Tennessee (USA)

Tidligere ektemann: Ike Turner (1962-78)

Nåværende ektefelle: Erwin Bach (siden 2013)

Barn: Raymond, Ronald


Annie Mae Bullock (Tina Turner) ble født i en liten by i staten Tennessee, hun var glad i å synge allerede fra første stund. Hun gikk rundt å trallet dagen lang, til og med på skolen.

Andre verdenskrig var kommet igang og det ble problemer i familien. Pappa Bullock var ikke god å ha med å gjøre og familieforholdet ble ikke noe bedre da han ble utkalt til krigen. Mamma maktet ikke presset, så Annie Mae måtte leve hos besteforeldrene i byen Knoxville. Skolen hun gikk på var Flag Grove Elementary School, og allerede der begynte ryktet å spre seg at hun var flink til å synge.

Tiden gikk og da Annie Mae var 13 år bodde hun fremdeles hos bestemoren. Etter at bestemoren døde da Annie Mae var 16, gikk hun rundt å drømte om å bli sykepleier. Annie Mae likte å gå på nattklubb og der hadde hun noen små syngejobber.

I 1957 skjedde det som skulle forandre livet til Annie Mae, hun var på nattklubb på Manhattan og der traff hun Ike Turner. Ike Turner var vokst opp i Mississippi og gjorde seg tidlig bemerket som pianist og gitarist og leder for gruppa The Kings of Rhythm. Han var også studiomusiker for B.B.King.

Etter å ha kjent Annie Mae ett år giftet de seg i 1958, og Ike gav henne artistnavnet Tina. Det var begynnelsen på Tina Turner’s karriere. I starten hadde hun jobb som bakgrunnssanger i gruppa til Ike og i 1960 og tiden som kom gikk det slag i slag med kjente låter på listene rundt i verden.

Det viste seg at suksessen med Ike Turner var ikke bare glede, Ike viste seg å være «koneplager» av de store. For at ikke alt de hadde bygd opp skulle bli ødelagt forsøkte Tina å finne seg i det meste, for kontraktene deres med de store artister var verdifulle på den tiden. Tina Turner ble kjent over hele verden for sine mildest talt livlige sceneopptredener.

I 1961 fikk de en hit med «I Think it’s Gonna Work Out Fine» og i 1966 nådde de sitt høydepunkt med «River Deep Mountain High». Den låten var produsert av den kjente Phil Spector. I virkeligheten medvirket ikke Ike Turner på denne innspillingen, ettersom Spector kastet han ut av studio p.g.a hans dårlige beteende. Ike og Tina Turner hadde masse coverlåter på gang den tiden f.eks. flere Beatles låter, Rolling Stones hits, Creedence Clearwater Revival’s «Come Together og «Proud Mary».

Etterhvert ble ekteskapet så dårlig at karrieren begynte å lide av det. Noen filminnspillinger ble gjort og Tina medvirket i filmversjonen av Rockoperaen «Tommy» i 1975. Året etter ble Ike og Tina skilt, Ike trakk seg tilbake til sitt eget studio og Tina satset på sin solokarriere i 1977. I begynnelsen gikk det så som så, men i 1984 fikk hun sitt gjennombrudd med LP-platen «Private Dancer» og det med hjelp av Dire Straits.

I 1985 opptrådte hun sammen med Mick Jagger ved Live Aid-konserten og høstet anerkjennelse for sin rolle i filmen «Mad Max Beyond Thunderdome». Etter det har hun tatt godt vare på sin posisjon som Rock’ens Dronning.

Tina har også besøkt Norge mange ganger (15) og har fått en kjempestor fansjeng der. Hun har også hatt konserter med navn som David Bowie, Eric Clapton og Robert Coray. Man kan faktisk skrive hundrevis av sider om Tina Turner’s bravader, for det er bare utrolig hva denne damen har fått til.

Damen som etterhvert har kommet opp i årene og fått tilnavnet » bestemor » har flere ganger sagt at hun vil gi seg, men det er neppe noen som tror på det før de ser det. Hun dukker stadig opp med forrykende show på to, tre timers lengde.

Litt summering om Tina, hun har 12 soloalbum, solgt over 200 millioner plater, blitt tildelt Grammys 8 ganger og har en verdi idag på 250 millioner dollar. Altså en flott dame med mye spirit…

NB. Tina bor i Sveits og ble Sveitsisk statsborger I 2013.

Ha en fin dag!

 

AV: TERJE HAGEN

Relaterte artikler