The Everly Brothers

Artistnavn: The Everly Brothers

Medlemmer: Don Everly, Isaac Donald (født 1.feb.1937), Phil Everly og Phillip (født 19. jan. 1939)


Med harmonien av Simon & Garfunkel, The Beach Boys, The Mamas and The Papas og til og med The Beatles i ørene, er det lett å følge sporene tilbake til en kilde, nemlig Don og Phil Everly, to brødre fra Brownie i Kentucky U.S.A. Pappaen til brødrene jobbet i en kullgruve, men på fritiden var han og hans kone Margaret ganske velkjente i Midtvesten med sine country-show.

I fra 1945 hadde de sitt eget show ved en radiostasjon i staten Iowa. Everly-familien hadde en halvtimes show på stasjonen KMA hver morgen kl. 0600 før Don og Phil skulle på skolen. Da Don Everly var 7 år, hadde han eget 15.minutters show på lørdagsmorgenen som ble kalt «The little Donnie Show».

I 1955 spilte de inn sin første singel, men i begynnelsen var de bare låtskrivere. Gjennombruddet kom i 1957 med en låt de faktisk ikke hadde skrevet selv, nemlig «Bye Bye Love» som var skrevet av Felice og Boudleaux Bryant. Don og Phil fikk hele 64 dollar hver for å spille inn denne, ikke mye penger selv om det var i 1957. 14 okt. 1957 var førsteplassen et faktum og da med låten «Wake up little Susie». Forøvrig ble denne låten nektet spilt på en rekke radiostasjoner, da den hadde en noe sexy tekst.

Den neste suksessen kom allerede 5 måneder senere, det var  «All I Have To Do Is Dream» og den gikk rett inn på 1.plass på Billboard i USA 12 mai.1958. Vi som var unge den gangen  husker den vel godt, den tøt ut av alle Juke-boksene som fantes. Selv om det tok bare 15 minutter å skrive denne låten, påstår Phil Everly at det er den viktigste de noen gang hadde spilt inn, fordi denne låten har vært innom alle listene i Rockens historie, hør bare her hvilken artister som fikk den inn på listene: Richard Chamberlain nr.14 i 1963, Glenn Campbell og Bobby Gentry plasserte den som nr. 27 i 1970, Andy Gibb  og Victoria Principal gjorde en versjon i 1981 og kom på 51.plass. Det skal sies at det var ikke lett å komme på listene i den tiden, tenk hvordan det vrimlet av artister som ville nå toppen. Selveste Roy Orbison skrev også en låt til Don og Phil  nemlig den kjente «Claudette».

Etter 9 store hits på ABC-records, signerte The Everly Brothers en millionkontrakt med Warner Brothers. Deres første hits ble den største i USA noen gang, 7 uker på 1.plass og til og med Nr.1.i England. Dette hendte 23. mai 1960 og da snakker vi om låten  «Cathys Clown» . Jeg kan også nevne et par andre «landeplager» sånn som «Bird Dog» og «Rip it Up». Men allting har en ende, ved inngangen til 70 årene begynte det å knake i samarbeidet til Don og Phil, narkotika hadde gjort sitt inntog.

Under et TV-Show de hadde sammen med Johnny Cash kastet plutselig Phil gitaren i gulvet og stormet ned fra scenen og overlot til Don å fortelle til det stumme publikummet at The Everly Brothers var ferdig forever. De neste 10 årene gjorde de ingenting sammen, hadde heller ingen kontakt. Phil hadde en Top-Ten singel i England i duo med Cliff Richards team.
22 sept.1983 kom de sammen med storheter som Dave Edmonds, Paul Mc Cartney og John Lennon. John Lennon fant også på et nytt navn til dem, det var «Foreverlybrothers».

Som historien sier, vi hørte dem på Juke-boks, vi hørte dem på platespiller, vi hørte dem på Radio Luxemburg, og vi hører dem enda…

Ha en fin dag !

 

AV: TERJE HAGEN

Relaterte artikler