Hvorfor lever spanjolene lengst i Europa?

Multi Generation Family Making Toast Before Meal Together
Spanjolene er blant de sunneste i verden og lever lengst i Europa. Mye har med kostholdet å gjøre, men livsstil og klima spiller også inn.

For 100 år siden kunne en spanjol regne med å leve i gjennomsnitt 35  år. Over hundre år senere er den gjennomsnittlige forventede levealderen i Spania økt til  drøye 83 år. I Skandinavia er levealderen to år kortere. Bare Japan slår Spania i forventet levealder på verdensbasis, men Spania kommer til å overta tetplassen Japan har i dag, varsler en prognose utført av healthdata.org. Den samme prognosen varsler at Norge kommer til å dale fra 12. til 20. plass.

Selv om den populære middelhavsdietten med mye frukt, grønnsaker, nøtter, fisk og sunne kornslag er på retur i land som Spania og Italia, må kostholdet fortsatt spille en stor rolle når mange i Spania har god helse. En roligere livsstil enn i flere andre land, kan også bidra til at spanjolene får bedre helse. Ser man på andre farer ved livet, ville man ikke tro at spanjoler blir eldst i Europa.

En studie fra helsedepartementet som ble presentert i desember i fjor viste at 34 prosent av spanjoler mellom 15 og 64 år nå røyker sigaretter hver dag. Det er faktisk litt flere enn det var før røykeloven kom i 2005. Da var det 32,8 prosent. Etter å ha falt til 29,6 prosent to år etter at loven kom i 2005, har andelen røykere steget igjen. 40,9 prosent har røykt tobakk i løpet av det siste året, opp fra 40,2 prosent i 2015. Antallet unge røykere har økt med fem prosent de siste to årene. En av fire unge mellom 15 og 17 år har røykt i løpet av det siste året, opp fra en av fem to år tidligere. 7,1 prosent har drikker seg beruset hver måned, opp fra 6,5 prosent to år tidligere. For menn mellom 15 og 24 år drikker 18,4 prosent  seg beruset hver måned, for kvinner er tallet 12,1 prosent. For ungdom mellom 15 og 17 år har andelen som har drukket alkohol i løpet av det siste året steget fra 58 til 60 prosent.  Dette til tross, levealderen stiger.

Kostholdet i middelhavsdietten har mindre kjøtt og karbohydrater enn for eksempel i et typisk amerikansk kosthold. Den har også mer plantebasert mat og enumettet fett. Folk som bor i Italia, Spania og andre land i Middelhavsregionen har spist på denne måten i århundrer. Middelhavsdietten er et matmønster som kompletteres med utøvelse av fysisk trening og klimaet i landene ved siden av Middelhavet, noe som har flere helsemessige fordeler.

Mange forskningsresultater har vist at det å følge middelhavsdietten kan føre til lavere blodsukkernivå, lavere kolesterol og triglyserider og lavere risiko for å utvikle hjertesykdommer og andre helseproblemer. I hovedsak er basis i denne dietten basert på vegetabilske måltider, med bare små mengder storfekjøtt og kylling, flere porsjoner med fullkorn, frisk frukt og grønnsaker, nøtter og belgfrukter, dvs matvarer som naturlig inneholder høye mengder fiber.  Blant de anbefalte ingrediensene er fisk, hvitt kjøtt, pasta, ris, i tillegg til vinforbruk i moderate mengder.

Olivenolje er den viktigste kilden til fett som brukes til å tilberede mat. Denne oljen inneholder et sunt og enumettet fett og som takket være oljesyre og dets vegetabilske fett reduserer risikoen for tilstopping av arterier, og har et høyt innhold av karotener og vitamin E.  Middelhavsdietten fremmer forbruket av olivenolje mot andre typer olje, spesielt mot smør.

Du skal dog være oppmerksom på at denne dietten har noen haker. For eksempel vektøkning på grunn av fett i olivenolje og nøtter. Mindre rødt kjøtt gir reduserte jernnivåer. Hvis du velger å følge middelhavsdietten, må du huske å supplere med mat som er rikt på jern eller C-vitamin. C-vitamin hjelper kroppen med å absorbere jern. Du kan også få for lite kalsium ved å konsumere færre meieriprodukter.

Middelhavsdietten, i tillegg til å bidra til å kontrollere vekten og øke følelsen av fysisk velvære, forbedrer funksjonen til forskjellige organer, som nyrer og hjerte. På samme måte har det blitt oppdaget at kreftdødeligheten er lavere blant de som praktiserer den enn i landene i Nord-Europa eller Amerika, som har en tendens til å misbruke mer fastfood, ferdigkokt mat og fett. Enda større bonus har du naturligvis av dette om det kombineres med fysisk trening.  

Dette matmønsteret, som har gått fra generasjon til generasjon over flere hundre år i middelhavsregionene, har utviklet seg  til nye matvarer og måter å tilberede maten på , men opprettholder egenskapene og egenskapene som gjør det til en modell for et sunt liv. Produktene er enkle å få tak i og tilberede, og det finnes utallige oppskrifter, både enkle og mer kompliserte, for å få mest mulig ut av dette kostholdet. I tillegg er ikke den enkeltes trivsel begrenset av det faktum at det er et variert, sunt og balansert kosthold.  Denne dietten kjennetegnes ved det  lave innholdet av mettet fett og sukker, og dets overflod av vitaminer og fiber som bidrar til en mengde antioksidanter.

En roligere livsstil enn i flere andre land, kan også bidra til at spanjolene får bedre helse. Bakgrunnen for at Spania ligger så godt an, kommer i følge OECD-rapport av at spanjolene, på tross av inntog av fastfoodkjeder som McDonalds  og Burger King, i stor grad fortsatt sverger til Middelhavsdietten. 

Det stabilt varme og gode klimaet i Spania er også en stor fordel for helsa. I sum kan den positive helseutviklingen føre til at spanjolene om 20 år blir den folkegruppen som lever aller lengst i hele verden. Et lite tips til slutt:  Flere eldre som har blitt intervjuet gir tips om hvordan man skal bli over 100 år. Hemmeligheten skal være litt honning hver dag, regelmessig inntak av gazpacho samt gleden ved å omgi seg med unge mennesker.

AV: TOM BJØRNØ

Relaterte artikler