Hjernen din trenger også trim – lær språket

Over tid, ettersom den menneskelige hjernen tilføres mengder av ny informasjon som utvikler minnefunksjon og levetidsferdigheter, svekkes evnen til kontinuerlig å lære og  tilpasse seg. Akkurat som musklenes forfall på grunn av manglende bruk, kan mennesker oppleve demens, tap i motorikk og hukommelse fordi trening av hjernen blir ignorert. Ved jevnlige, engasjerende 10 til 20 minutters mentale treningsøkter, kan du forbedre hjernens prosesseringshastighet og kognitive funksjoner. Eldre mennesker  bør vurdere mentale aktiviteter for å øke sin hjernekraft og beskytte seg mot kognitiv svikt. Dette kan du gjøre på mange måter. Noen løser kryssord eller tar andre hjernetrimoppgaver. Eller du kan velge å lære språk. Særlig aktuelt når du bor eller oppholder deg mye i utlandet, slik vi gjør i Spania. Å sitte apatisk foran TV-skjermen sløver deg.

Selv om språket kan være svært ulikt fra norsk, og derfor vanskeligere for nordmenn å lære , så trenger ikke språkene å være så vanskelige i seg selv. Som nordmann er det en del språk man delvis kan forstå uten å ha lært det, også  de romanske (spansk, fransk, italiensk m.fl.), fordi vi kjenner igjen ord og struktur. Språk er en av de mer komplekse høyere funksjonene som involverer flere områder i hjernebarken. Mennesket har den medfødte evnen til å lære språk, spesielt i barndommen. Vi kan imidlertid lære språk hele livet. Å lære et nytt språk er en god form for mental trening.  Flere studier har blitt utført på fordelene med tospråkighet. Det forbedrer selektiv oppmerksomhet og utvikler vanen med å endre mentalt innhold.  Å lære og  snakke et annet språk er den eneste måten å generere automatisk språk uten å oversette det samtidig til morsmål. Derfor er det ikke verdt å studere et språk to timer i uken hvor du bare lærer grammatikk og ikke bruker det i samtale. For vår hjerne er det best å lære og utvikle det gjennom utveksling med innfødte, for eksempel. I Spania har du alle muligheter til det, selv om mange spanjoler ser sitt snitt til å praktisere engelsken sin når muligheten byr seg. 

Er du passiv, kom deg ut av mønsteret, vær en mer aktiv person, vær villig til å lære og oppdag nye ting for å hjelpe deg med å få mest mulig ut av tankene dine. Intellektuelle utfordringer, ut av monotoni og en stillesittende livsstil, er de mest effektive former for mental trening. I en forskning på kognitiv reserve ble det konkludert med at  de viktigste faktorene som påvirker hjernens kapasitet er det arbeidet som den personen gjør gjennom hele livet,  lesevaner,   studier og ikke minst det sosiale nettverket av venner og bekjente. Hjernen vår formes fra dag en, og denne prosessen fortsetter gjennom livet helt til vår død.   Den kanadiske forskeren Ellen Bialystok la i 2007 fram resultat som tyder på at det å lære seg og bruke flere språk har en positiv effekt på hjernens funksjon, fremfor å forbli enspråklig. Å lære seg et nytt språk er altså en super måte å trene hjernen, så det er bare å sette i gang med det spanskkurset du alltid har tenkt på!

AV: TOM BJØRNØ

Relaterte artikler