Sjekk området for «veggdyr»

Det vi på norsk kaller veggdyr, kalles på engelsk «bed bugs» og de trives som navnet sier godt i senger. Dette er blodsugere som tiltrekkes av varme og menneskets utåndingsluft. Insektene lever i madrasser, dyner og puter og andre steder på soverommet. Helsemyndighetene i Madrid forteller om en økning på 50 prosent av denne pesten bare det siste året. Tidligere var det mest offentlige overnattingssteder som hadde dette problemet, men ettersom stadig flere leier bort private rom til fremmede overnattingsgjester, har denne pesten invadert private hjem. De ber nå folk være mer bevisste på problemet. Ved mistanke om «bed bugs»  kan man spraye madrassen med permetrin. Blir problemet uoverkommelig, må man ha hjelp av et skadedyrsfirma. En fullstendig rens av boligen, kommer fort på 1000 euro. I Madrid alene foretok f.eks Rentokill i 2015  full desinfisering av  240 bygninger. I fjor hoppet tallet til 357 – nesten 50% mer.

Det er parasittenes interesse for kofferter og reiseposer som har hjulpet dem med å spre seg.  Mangel på bevissthet er en annen grunn til at pesten sprer seg. «Folk har en tendens til å si,» jeg har aldri sett en i hele mitt liv «, sier Díez. «Når de skjønner at noe skjer, er de allerede midt i et full skala angrep.  Fram til 2. verdenskrig var slike plager ikke uvanlige. Etterpå forsvant de gradvis. «De forsvant helt på 1970-tallet,» sier José María Cámara, veterinær på rådhuset i Madrid.. «For mange år siden spurte universitetsavdelingene etter bedbugs-prøver for å vise dem til sine studenter.»  Men for 15 år siden gjorde de  comeback i Vest-Europa og USA.

Bed bugs er en svært elastisk parasitt som kan leve opptil fem måneder uten menneskelig blod.  Disse snylterne nærmer seg bare mennesker for å suge blodet deres og de angriper alltid  om natten. Om dagen skjuler de seg  nær sengen. Det er ikke kjent at bittet kan gi alvorlige sykdommer, men utslettet kan være smertefullt og svært plagsomt. Mennesker har ulik følsomhet for bitt, enkelte får ingen hudreaksjon, mens andre kan få utslett som minner om myggstikk eller elveblest. Reaksjonen kan komme raskt eller etter flere dager.

 

AV: Tom Bjørnø

Relaterte artikler