Ti prosent med stoffskifteproblemer

I dag er det ganske vanlig at allmennlegen tester stoffskiftet ditt dersom du er for eksempel er sliten, deprimert og tiltaksløs.  Men dette er ikke bare snakk om én sykdom. Noen rammes av høyt stoffskifte (hypertyreose), mens andre sliter med et lavt stoffskifte (hypotyreose), og selv om noen av symptomene kan være like er dette likevel to vidt forskjellige ting.  Begge disse tilstandene er hormonsykdommer, og skyldes at kroppen enten produserer for mye, eller for lite av skjoldbruskkjertelhormonene tyroksin (T4) og trijodtyronin (T3). Selv om høyt stoffskifte er mindre vanlig enn lavt stoffskifte er det  likevel  ikke en uvanlig tilstand – cirka tre prosent av den kvinnelige delen av befolkningen har den. Lavt stoffskifte (hypotyreose) er en vanligere sykdom, som man regner med rammer 5-6 prosent av norske kvinner og 1-2 prosent av mennene. Forekomsten øker med økende alder, men sykdommen rammer også unge mennesker.

Lavt stoffskifte kommer nesten alltid av en svikt i skjoldbruskkjertelen, og ofte er det en betennelse som forårsaker svikten. Skjoldbruskkjertelen produserer hormonet tyroksin. Mangel på tyroksin gir flere og ulike symptomer som manglende energi, utmattelse og tretthet. Vektøkning, forstoppelse og muskel- og leddsmerter. Tiltaksløshet, depresjon, motløshet og lettrørt. Man kan ha problemer med konsentrasjon, hukommelse og søvn. Tørt hår, tørr hud og sprø negler kan også være tegn. Dette fordi  skjoldbruskkjertelen ikke produserer  tilstrekkelig av hormonet T4. Men for at kroppen skal gjøre nytte av T4, må den også få nok av hormonet T3, som virker på cellenivået.   De fleste leger måler nivået på T4, og ikke T3. Er du innenfor normalen, får du som regel Levaxin.  Levaxin inneholder kun T4.  Synes medisinen du får å være nærmest uten effekt, kan ovenstående være årsaken.

Ved høyt stoffskifte produserer altså kjertelen for mye av hormonene T3 og T4, noe som resulterer i at kroppen går på høygir. Dette har med adrenalinaktivitet å gjøre, og fører til at alle kroppens funksjoner går raskere.  Mennesker med høyt stoffskifte vil ofte føle seg svært varme, urolige og rastløse til det punktet der de ikke klarer å sitte stille. I tillegg til diaré, tørste, og irritabilitet er også vekttap, hjertebank og høy puls/blodtrykk svært karakteristiske tegn på høyt stoffskifte.  Høyt stoffskifte regnes som farligere enn lavt. Siden alt går på høygir går det mer ut over hjerte- og karsystemet, og er en større belastning på hjertet.

Tyreostatika i tablettform er hovedbehandling ved Graves sykdom, som er den vanligste formen for høyt stoffskifte. Tablettene virker ved å hemme dannelsen av tyroideahormonene, og gir normalisering av stoffskiftet i løpet av noen uker. Behandlingen pågår som regel i 1/2 til 2 år. Omtrent halvparten opplever tilbakefall. I mer ekstreme tilfeller brukes radioaktivt jod der pasienten svelger en liten del. Det radioaktive jodet samler seg i skjoldkjertelen og strålingen skader de overaktive cellene slik at stoffskiftet vil synke etter noen uker/måneder. Hos 80-90 % vil 1 dose være nok. Dette er en kraftig behandling og bivirkningen er at  de fleste får for  lavt stoffskifte og må starte opp med tilførsel av tyroksin.

 

AV: TOM BJØRNØ

Relaterte artikler