Spansk ølindustri frykter Brexit

Storbritannia er storimportør av spansk øl og et av de viktigst markedene for spansk ølindustri som nå er uroet for hva en hard Brexit vil kunne ha å si. Foto: The Great British Beer Festival i London (TOLGA AKMEN/AFP/Getty Images)

Spansk øl vokser internasjonalt, men nå truer bl.a. Brexit med å undergrave suksessen. Selv om ølforbruket økte igjen i fjor etter å ha tapt terreng under den økonomiske krisen – 20% mellom 2007 og 2012 – har den vanskelige økonomiske situasjonen kombinert med eksterne faktorer som muligheten for en hard Brexit fått alarmklokker til å ringe.

–»Det er litt tidlig å si, men vi har følt effekten av den økonomiske nedgangen, og da er det konkrete data, for eksempel tilbakegangen i britisk turisme,» sa Jacobo Olalla, administrerende direktør i Spanias ølprodusentforening Cerveceros de España, under presentasjonen av en rapport om spanske ferievaner, produsert av foreningen.  Ifølge Olalla kommer Brexit til å ha stor innvirkning på det spanske ølmarkedet, både når det gjelder turisme og eksport. Storbritannia er det tredje største eksportmarkedet for spansk øl – 467.132 hektoliter i 2018 av totalt 2,97 millioner – og den viktigste kilden til utenlandsk turisme i Spania. «Det er et land med en stor ølkultur som dobler eller tredobler forbruket vårt og også hjelper oss med å eksportere,» legger Olalla til.

Sommeren står for det største forbruket av øl i Spania. Så mye som 31% blir  drukket mellom juni og september – tilsvarende 11 millioner hektoliter, ifølge Cerveceros de España. Men selv om britene fortsetter å velge Spania som ferieland, reduserer comebacket av destinasjoner som Tyrkia, så vel som den voksende globale usikkerheten  antallet; i juni kom det 2,1 millioner britiske turister til Spania, 5,3% lavere enn året før. «Brexit kan få konsekvenser for pundet, som er rammet av den laveste valutakursen siden juli 2017. Og turisme – det er ikke bare ferieturisme,» sa Olalla, med henvisning til antall briter som eier et feriehus i Spania. “En hard Brexit, som sannsynligvis vil begrense bevegelsesfriheten, kan sende dem hjem. Brexit er ikke gode nyheter for noen. ”

Spania er den fjerde største ølprodusenten i EU. I fjor solgte sektoren mer enn 40 millioner hektoliter, mer enn halvparten i barer og restauranter. I følge den siste rapporten fra Landbruksdepartementet om mat- og drikkeforbruk i Spania, er øl den mest populære kalde drikken utenfor hjemmet. I 2018 sto det for 35,2% av alle kalde drikker som ble konsumert, mot 32,7% vann og 19,5% brus.  Samtidig falt forbruket i hjemmet i volum, men steg likevel med 2% i verdi.

I følge rapporten The Spaniards ‘Ideal Summer, produsert av Madison Market Research Company, beskrev 70% av de 2 211 spanjolene som ble spurt, den ideelle sommeren som en kombinasjon av øl og paella i en by eller på stranden, sammen med partneren sin i 43,7 % av tilfellene, venner i 15,6% og familie i 36,2%. Turisme, klima og livsstil har gjort Spania til den tredje største ølforbrukeren, sier Olalla. «Det handler ikke om å konsumere alkohol, det handler om å ta en forfriskende drink.» Dette forklarer også hvorfor Spania er en av de største forbrukerne og produsentene av alkoholfritt øl. «Det totale forbruket av dette produktet er 15% av alt som drikkes, mens det i Frankrike bare er 4%,» sa Olalla.

Åtti prosent av spanjolene forbinder det å drikke øl med en aperitiff sammen med et måltid, ifølge rapporten. Risretter, paella og spansk omelett, er alle matvarer folk regelmessig har med sammen med øl når de er på stranden. Undersøkelsen dekket også favoriserte feriesteder og slo fast at det mest populære feriestedet er Benidorm, etterfulgt av Norte de Gandia og Barceloneta. (La Barceloneta er en bydel ved kysten i distriktet Ciutat Vella i Barcelona.) Det de spurte satte mest pris på ved disse strendene, var miljøet (57,6%) og renslighet (46,3%). Blant de mer landlige destinasjonene var Conil de la Frontera, Llanes og Formentera mest populære.

AV: TOM BJØRNØ

Relaterte artikler