Det neste børskrakket er på vei

focus photography of person counting dollar banknotes

Finanseksperter, inkludert noen som nøyaktig forutså tidligere krasj, ser den nåværende tumulten i aksjemarkedet som et tegn på et kommende massivt krakk, som historien aldri har sett før. Selv om aksjemarkedet ikke engasjerer mange, er det viktig å tenke på at urolige tider her, fører til markant svakere kroner.

En av personene som forutsier det kommende krakket er forfatter og økonomisk analytiker Michael Snyder, som skrev at det uunngåelige børskrakket allerede er på vei.  I løpet av uken tapte Dow Jones rundt tusen poeng hver dag før rally. Denne uken falt S&P 500 mer enn 10 prosent . Nasdaq-100 falt mer enn én prosent i hver økt i uken – en bragd den ikke har gjort siden dot-com-boblen sprakk for over 20 år siden.  Tech-aksjer ble spesielt hardt rammet i løpet av denne turbulente uken for aksjemarkedet. Netflix-aksjen falt med 21,8 prosent på fredag, selskapets dårligste resultat siden 2012. Amazon-aksjen falt 12 prosent, den verste en ukes ytelsen siden slutten av 2018. Dette resulterte faktisk i at grunnlegger og administrerende styreleder Jeff Bezos tapte over 20 milliarder dollar av sin enorme formue .

«Kan du tenke deg å tape så mye penger på en enkelt uke?» spurte Snyder, som spådde at en lignende skjebne kan påvirke de fleste amerikanere som blir tatt uforberedt på den kommende krasjen. Mange finansanalytikere tror uroen i aksjemarkedet vil fortsette en stund, i det minste delvis forårsaket av at Federal Reserve øker lånerentene. «Det er sannsynligvis flere ulemper i løpet av de neste månedene ettersom markedet tilpasser seg realiteten med at Fed fjerner boliger, inntjeningen går ned og det blir mye mindre føderal stimulans,» sa Ed Clissold, USAs sjefstrateg for kapitalmarkedsselskapet Ned Davis Research. Han spår at aksjemarkedet vil stupe med mer enn 20 prosent fra toppen i begynnelsen av januar.

«Vi kan se dette nedadgående presset på aksjemarkedene være relativt klissete med mindre det er en katalysator for en mye mindre haukisk Fed og generell global sentralbankreaksjon,» sa Peter Chatwell, en leder for det japanske bankholdingselskapet Mizuho. «Markedsstressscenarioet er det vi tror skjer nå.» Chatwell spår at S&P 500 kan falle med 12 prosent fra dagens nivå, og Nasdaq-100 med 15 prosent av dagens nivåer. Jeremy Grantham, medgründer av den Boston-baserte investeringsforvalteren GMO og en kjent investor som i flere tiår nøyaktig har spådd kollapsen av markedsbobler, mener at USA nå er i en «superboble.» Han sammenlignet denne boblen med de som gikk foran Wall Street-krakket i 1929, det japanske aksje- og boligmarkedskrakket i 1989, dot-com-krakket og boligmarkedskrakket i 2006.

«Alle fem av disse superboblene korrigerte seg helt tilbake til trenden med mye større og lengre smerte enn gjennomsnittet,» sa Grantham. Det kommende krakket, som Grantham kalte «ville rumpus», har allerede begynt, og det kan sees i hvordan boligpriser, råvarer og obligasjonspriser allerede blåser opp. «For første gang i USA har vi samtidige bobler på tvers av alle større aktivaklasser,» sa han, og mente at USA kunne tape 35 billioner dollar i formue dersom krasjet korrigerte verdivurderinger med to tredjedeler av veien til historiske normer. Snyder mener amerikanerne fortsatt har litt tid til å forberede seg før krasjet uunngåelig kommer. Hvor lang tid det vil ta før den uunngåelige kollapsen gjenstår å se.

«Med mindre det er en slags uventet triggerhendelse, tror jeg det er sannsynlig at vi vil få en slags sprett denne uken,» skrev han. «Selvfølgelig skal ingen ta et sprett som et tegn på at smerten er over. Til syvende og sist har Grantham helt rett i at «superboblen» vår kommer til å sprekke spektakulært. Spørsmålet er bare timing.» «Når den uunngåelige implosjonen finner sted, vil ting begynne å endre seg i USA i et tempo som er helt fantastisk, og ingenting vil noen gang bli det samme igjen.»

Relaterte artikler