Giftig valgkamp

«Splitt og hersk» har vært en klassisk kampstrategi siden Julius Caesars dager. I Spania har kampen om hvem som skal lede Spania, gått over til den rene ordkrigen.

Det kom tydelig fram under den den andre partilederdebatten foran valget til Cortes på søndag. De konstante sammenstøtene mellom PP-leder Pablo Casado og Albert Rivera fra Ciudadanos, tok mer fokus enn uenighetene mellom opposisjonen og statsminister Pedro Sánchez fra Det sosialistiske partiet (PSOE) i så stor grad at Sanchez ble spart for de angrepene han hadde kunne forvente.

Ved den første debatten på mandag ble Sánchez møtt med kraftig kritikk fra sine rivaler, som også inkluderer Pablo Iglesias fra venstreorienterte Podemos, særlig over spørsmålet om katalansk uavhengighet. På tirsdag fokuserte Casado og Rivera mest på hverandre, mens statsministeren tilsynelatende ble forvirret over den måten hans rivaler til tider ignorerte ham helt.

Spørsmålet om kjønnsvold viste seg særlig splittende, og utvekslingen av anklager mellom Sánchez, Casado og Rivera ble personlig. Den sosialistiske lederen angrep PP-lederen for hans innstilling i denne saken, og Casado reagerte umiddelbart: «En nedlatende statsminister som Sánchez skal ikke gi meg leksjoner om kjønnsvold. Jeg vil ikke tolerere fingerpekingen. Jeg har en mor, en kone, en datter. Det er en fornærmelse å si at PP ikke bekjemper kjønnsvold. Du bruker kvinner.» I et sjeldent øyeblikk av harmoni støttet Rivera Casado. «Dette er en plage som påvirker alle, hr. Sánchez. Ikke gjør deg så  liten at du må bruke kvinner. Dette er alles skyld. Dette landet fortjener ikke en slik statsminister. «

Sánchez slo tilbake med en advarsel om risikoen for å «la disse to styre landet helt til høyre, de som snakker om venstreorienterte kvinner og om feministiske diktaturer.» Mentoren refererte til Vox, det høyrenasjonalistiske partiet som kan vinne 10% av stemmene på søndag. Vox var ikke til stede ved  debattene etter at valgmyndighetene sa at dette ikke var mulig på grunn av partiets mangel på kongresrepresentasjon. Tonen nådde et slikt lavt nivå at Iglesias, sa: «Jeg føler meg veldig flau over hvordan denne debatten går.»

AV: TOM BJØRNØ

Relaterte artikler