Ny omstridt voldtektsdom

Fem av de seks mennene som er tiltalt for gjengvoldtekt av en 14 år gammel tenåring i Manresa i Barcelona-provinsen, er dømt for seksuelt misbruk. Barcelonas høyesterett dømte de tiltalte til mellom 10 og 12 års fengsel for seksuelt misbruk av en mindreårig og forbrytelsen for kontinuerlig seksuelt misbruk av en mindreårig. Statsadvokaten ba om at tiltalte skulle siktes for voldtekt, men retten avgjorde at offeret var i en «bevisstløs tilstand», noe som betyr at mennene ikke trengte å bruke vold og trusler mot henne – som er en forutsetning for en voldtektssak etter spansk lov.

29. oktober 2016 tok de tiltalte til å voldta det 14 år gamle offeret under en utendørs drikkesession – kjent på spansk som en botellón – i en forlatt fabrikk i Torre d’en Vinyes, en liten by i Manresa. Offeret vitnet i juli at hun bare husket en del av det som skjedde den kvelden, men sa at hovedtiltalte, Bryan Andrés, fortalte vennene sine at de hadde “15 minutter hver” til å voldta henne. Hun forklarte at han tvang henne til å ha sex mens han siktet på henne med en pistol. Retten slo imidlertid fast at offeret, som hadde konsumert alkohol og narkotika den aktuelle natten, ikke «visste hva hun gjorde og ikke gjorde, og følgelig ikke hadde evnen til å gå med på eller motsette seg det seksuelle forhold de fleste tiltalte hadde med henne, og la til at de tiltalte “var i stand til å begå seksuelle handlinger uten å bruke noen form for vold eller trusler.”

Retten dømte to av de siktede til en fengselsstraff på 12 år og dømte at de var skyldige i tilleggskriminaliteten ved kontinuerlig seksuelt misbruk. To av de tiltalte ble frikjent for seksuelle overgrep. I en sak fant retten at det ikke var nok bevis for at den tiltalte hadde begått forbrytelsen. I den andre saken, som gjaldt en mann som onanerte mens offeret ble voldtatt, uttalte retten at lovbruddet ved å unnlate å stoppe en forbrytelse ikke var bevist. Retten har tildelt offeret 12.000 euro i erstatning, og dømte at «angrepet på offerets seksuelle integritet var ekstremt alvorlig og spesielt denigrerende, og dessuten var mot en mindreårig i en nødssituasjon.»

Mennene er blitt kalt «La Manada de Manresa» eller Wolf Pack of Manresa, gitt likhetene i saken med det høyprofilerte voldtektsforsøket i La Manada, der fem menn ble funnet skyldige i gjengvoldtekt en 18-årig gammel kvinne i  2016 under okseløpet i Pamplona. I 2018 dømte en domstol i Navarre de fem mennene for seksuelle overgrep, med påstand om at vold og trusler ikke ble brukt mot offeret. Spanias høyesterett omgjorde dommen i år og dømte at de tiltalte var skyldige i voldtekt. Dommerne økte fengselsstraffen til 15 år. 

Den første dommen  i denne saken forårsaket utbredte protester og presset den daværende PP-regjeringen til å opprette en kommisjon for å revidere definisjonen av seksuell vold i straffeloven. I desember 2018 sendte kommisjonen sine anbefalinger til regjeringen, innen den tid drevet av Sosialistpartiet (PSOE). De konkluderte med å kvitte seg med begrepet seksuelle overgrep og definere alle forbrytelser mot seksuell frihet som voldtekt. PSOE-administrasjonen – som har vært et forretningsministerium siden det avgjørende generalvalget 28. april i år, har fortsatt ikke lovfestet disse reformene.

AV: TOM BJØRNØ

Relaterte artikler