EU skjelver

Angela Merkels lange periode som Tysklands og EUs sterke leder går mot slutten. Aldri har motsetningene mellom EU-landene vært så tydelige som nå. Og det meste dreier seg om masseinnvandring over Middelhavet. Temperaturen økte betraktelig da den nye italienske regjeringen sa at nok er nok, vi vil ikke ha flere migranter til Italia. Dette har de fulgt opp med å nekte anløp av skip som har plukket opp folk utenfor kysten av Libya. For slik er det, de fleste migranter blir plukket opp utenfor denne kysten  og fraktet nordover mot Europa, istedet for det som naturlig er, å sette dem i land igjen i Libya.

Dette var bakteppet for helgens krisemøte i Brussel. Det ble ingen suksess. Den franske presidenten Emmanuel Macron  har ertet på seg italienerne ved å si svært stygge ting om dem, samtidig som han nekter å ta sin del av menneskestrømmen. Det har faktisk oppstått en diplomatisk krise mellom Frankrike og Italia på grunn av dette. Italia har tatt imot over 650.000 mennesker som har kommet over havet, og med en økonomi på bristepunktet, klarer ikke landet mer. Landet har allerede brukt 5 milliarder euro på å gi disse tak over hodet og mat på asjetten. Da passer det dårlig å bli stemplet som «bad» av Macron og andre europeiske ledere, som toer sine hender, men nekter å ta sin del av byrden.

Macron har fått en forbundsfelle i Spanias nye statsminister,  Pedro Sanchez. Problemet for Sanchez er at Spania er i en utsatt stilling nær den afrikanske kysten. Han kan fort få bråk på hjemmebane om han lar seg lokke til å åpne spanske havner for strømmer av migranter. Pedro Sanchez ser ikke ut til å forstå at nasjonale interesser er politikkens første bud. Den politiker som ikke forstår det, sitter på oppsigelse.  Merkel, Macron og Sanchez vil kople mottak av migranter til støtte fra EU. De som ikke samarbeider, vil miste støtte, og det fikk italienerne til å tenne.

Migrant-spørsmålet er ved å rive EU i filler. Det gjelder ikke minst internt i Tyskland, som har opplevd flere grusomme drap den siste tiden, utført av migranter som ble tatt inn i 2015 under Merkels åpne dør politikk.  Innenriksminister  Horst Seehofer har fått nok og har gitt Merkel en tidsfrist for å komme fram til en løsning med de andre EU-landene. Etter fire år kommer nå Merkel med et tilbud til Italia om at EU skal fordele migrantene. Men det har de sagt før, og det hjelper ikke sålenge de respektive land nekter å ta imot dem. Dette  toget har gått for Visegrad-landene, Polen, Ungarn, Tsjekkia og Slovakia samt Italia. Men Merkel og Juncker har ikke forstått det. Macron på sin side, ser ut til å være er grepet av en  stormannsgalskap som heller ikke tyskerne har sans for. Alle de gamle historiske motsetningene viser seg å være på full vei tilbake.

Hvis Merkel og Macron våger å straffe medlemsland økonomisk, kan det bety slutten. Da faller hele ideen med EU som et overnasjonalt fellesskap sammen.  Og hva vil Merkel gjøre med sin innenriksminister Seehofer? Om han trosser henne, har hun ikke noe valg, han må få sparken. Problemet er at mannen er leder av CDU i Bayern, der han har full oppbakking.  Får han sparken, går CDU ut av regjeringen og flertallet svinner. Da er det åpnet for nyvalg, med et AfD på fremmarsj. Det politiske kartet i Europa er i ferd med å forandre farger.

AV: TOM BJØRNØ

Relaterte artikler