En journalists tanker

Kjære leser !

Kåre og Karin “i farta”, og gjør en innsats for 
Aktuelt Spania.

Tillat meg på dette tidspunktet å ta et journalistisk tilbakeblikk for min egen del.  Et tilbakeblikk tilknyttet magasinet Aktuelt Spania som ble grunnlagt for nesten 27 år siden under navnet Aktuelt Magasin. I 2008 ble bladet overtatt av dagens redaktør Marianne Hoelstad og hennes mann Tom Bjørnø.

Det eldste norske magasinet på Costa Blanca har alltid levert et bredt spekter av emner, spesielt i forhold til Spania. Bladet  forstås som en bindeledd mellom det spanske og det skandinaviske samfunnet på Costa Blanca. 

Kåre Hermanrud, min avdøde ektemann, preget sikkert bladet fra begynnelsen med sin journalistisk stil.

Han var kjent for sine politiske og sosiologiske analyser, hans reiseskildringer, jazz-spalten, spalten “Noen jeg møtte på veien” og flere. Han ønsket å åpne lesernes øyne for problemer i samfunnet. Med en “spisspenn” oppsummerte han fakta, som muligens ikke alltid var behagelig å lese.

Jeg er selv journalist og har vært som fotograf og intervjuer ved Kåres side helt fra starten, og har skrevet om kulturarrangementene helt fra starten. Siden 2017 skriver jeg egne artikler i Aktuelt Spania.

Jobben til en journalist er ansvarlig og berikende. Ord og bilde er kraftige, har energi. Dermed har journalisten en maktposisjon som han ikke må misbruke. “Velg ordene dine klokt og ikke fordøm!” Hvor enkelt er det å fordømme sine medmennesker, som ikke er menneskets oppgave.

Presseetikk, det betyr respekt for sannheten, respekt for menneskelig verdighet,  nøyaktig, dyp recherche,  sann offentlig informasjon er ikke tomme ord for meg.

Jeg anser journalistenes yrke berikende ved å møte mennesker og dermed ulike temaer. Jeg er ikke en representant for den sensasjonelle pressen. Jeg står heller for en vel underbygd journalistikk som informerer og gir impulser, “mat for tanker”. Det er viktig for meg å skrive artikler i mitt temaområdet kultur og samfunn som utvider horisonten. Å gi håp, et eksempel på hvordan du kan forbedre noe i vårt samfunn, endringer begynner med den enkelte. Temaer som angår alle.

En artikkel om en fotoutstilling om kvinner rundt om i verden, om en utstilling om en maler, et intervju med en musiker, et intervju med en mor hvis datter er blitt vaksinert mot papilomaviruset og deretter forandret livet hennes seg totalt og hun sitter i rullestol. Eller en artikkel om en fisker som sitter på stranden og filosoferer om livet. Av stor betydning for meg er også artikler som bidrar til integrering av utenlandske innbyggere her i Spania, artikler som informerer om tradisjoner, festivaler og skikker i vertslandet Spania, artikler som skaper kontaktpunkter og gjensidig forståelse. 

I denne sammenheng vil jeg nevne de internasjonale dagene, som hvert år feires med stor suksess, blant annet i Alfaz del Pí og La Nucia.

Det har alltid vært Kåre og mitt anliggende å gjøre leserne til Aktuelt Spania oppmerksomme på mennesker i nød, det betyr  de trengende  i nærområdet.  For 14 år siden startet vi vårt hjelpeprosjekt “Callosa-aksjonen”, som er tilknyttet Caritas i Callosa D´En Sarrià .“Callosa-aksjonen” støttes hovedsakelig av Sjømannskirken Albir/Villajoyosa, samt andre norske institusjoner og privatpersoner. Min takk gjelder dere som har støttet dette hjelpeprosjektet, og fortsetter å støtte det. Jeg fortsetter mitt frivillige arbeid i Callosa d’En Sarrià. 

Min takk går til menneskene som har gitt meg tanker om en artikkel gjennom deres villige intervju. Jeg takker presse- og kulturdepartementene til de lokale rådhusene, de lokale norske institusjonene, internasjonale foreninger. Jeg takker alle som samarbeidet med meg og gjorde mitt arbeidet som journalist på Costa Blanca mulig. Jeg takker mine internasjonale pressekollegaer på Costa Blanca for samtalene og  utveksling av ideer. Takk til leserne som leser artiklene mine og til dem som ga meg tilbakemelding. 

Og sist men ikke minst, takk til redaktør Marianne Hoelstad, hennes mann Tom Bjørnø og Gerson Segura Gosálbez. 

Nå er det tid for meg å starte en ny fase i livet. 

Med mine beste ønsker for AKTUELT SPANIA, det eldste norske magasinet på Costa Blanca, som min mann Kåre Hermanrud og jeg har vært tilknyttet siden 1992.

AV: KARIN EICKEL-HERMANRUD

Relaterte artikler