Balearene

View of Palma de Mallorca with Cathedral Santa Maria
Palma de Mallorca med katedralen Santa Maria i bakgrunnen på kveldstid.

Er du på ferie denne sommeren og har lyst til å gjøre litt mer enn å dra deg på stranden hele dagen? Reis til Denia og ta båten videre til Mallorca eller Ibiza eller en av  de andre øyene i gruppen vi kaller for Balearene. Unn deg et ekstra eventyr. En slik tur gjør ferien mer minneverdig.

Fra Valenciaregionen er det kort vei til øygruppen Balearene. Disse består av Mallorca, Ibiza, Menorca, Cabrera og Formentera. I tillegg kommer noe småøyer. Den største av dem alle er vårt gamle feriemål Mallorca. Selv om de nordlige delene av Spania, Valencia inkludert, var kristne kongedømmer under den mauriske okkupasjonen fra 711 til 1492, kom Balearene under muslimsk styre fra 798. Her kom øygruppen under hovedsetet til muslimene på fastlandet, kalifatet i Córdoba. I 1229 var det slutt for muslimene, da øygruppen ble erobret av kongedømmet Aragon. Nok historie her. 

Denia ligger på den nordlige kanten av Alicante og vender mot Balearene. Byen har fjellene i Montgo naturpark som et imponerende bakteppe. Byen er populær blant turister og har mange ting du kan se og gjøre før du setter deg på fergen. Hvorfor ikke ta en dag ekstra her? Et populært sted er det ødelagte slottet som står som en vakt mot byen og har nydelig utsikt ut mot byens marina. Det samme med   Montgo naturpark og Torre del Gerro, som begge har merkede turstier. Ta deg en promenade, hele 20 km med kystlinje inkludert noen flotte strender, fiskemarkedet,  hovedgaten, gamlebyen og en rekke museer. Et besøk i den 18. århundre kirken i Asuncion, Atarazanas 17. århundre, klosteret og kirken San Antonio og det neoklassiske rådhuset fra det 18. århundre. Byen er også hjemsted for en rekke fiestas, men er kanskje best kjent for sin oksefiesta som foregår hver juli og har blitt erklært en fiesta av nasjonal turistinteresse.

Vi velger å bruke Palma som ankomsthavn på Balearene. Den ligger på sørkanten av Mallorca og er hovedstaden på Balearene. Byen er omgitt nord og vest av en fjellkjede, som er på  UNESCOs verdensarvliste, kalt Serra de Tramuntana. Byens historie går tilbake til romertiden da stedet for dagens by var en etablert romersk leir. I løpet av sin historie har byen også kommet under det bysantinske imperiet, maurerne og James I i Aragon. Byen er fortsatt populær blant turister med attraksjoner som La Seu, byens katedral. Bygget på stedet for en tidligere moske begynte byggingen på katedralen i 1229 og den ble endelig fullført i 1601. I byen ligger også Parc de la Mer, ved siden  av katedralen, og der besøkende kan slappe av under en stor gul og blå baldakin som gir nyanse til en rekke trebenker.

Aerial view of boats, luxury yachts on the sea in sunny day
Mallorca og resten av Balearene har mange flotte bukter og strender med krystallklart vann.

Fergehavnen i Palma ligger på sørsiden av byen, og gir utmerket utsikt over katedralen ved ankomst og avgang.  Den travle havnen har gode forbindelser til hovedveier som fører ut av byen. Reisemål sjøveien tilgjengelig fra havnen inkluderer Ibiza, Mahon (Menorca), Barcelona, Valencia og Denia. For vår egen del har vi forelsket oss i Formentera og Menorca. Har du tid, besøk begge. Har du knapt med tid, prøv i hvertfall Formentera. Her finner du en helt annen ro enn på de to største turistøyene.  Du kommer deg til Balearene fra Denia med ferge fra rundt 50 euro pr person. Gå til https://www.balearia.com for å sjekke priser/bestille billetter. 

I den idylliske byen Soller nord på Mallorca går det fortsatt trikk ned til havnen.

Enda billigere med fly:

Du kan også velge å fly til Ibiza fra Alicante, og prisen? Ja, vi sjekket juli med Ryanair. Enkeltbillett 10 euro. Hater du Ryanair, kan du ta Vueling eller Air Europa. Ubetydelig dyrere enn Ryanair.  Her finner du også flere gode tilbud på hotellovernattinger, med priser fra 25 euro pr døgn for et dobbeltrom. Ibiza by er hovedstaden på Ibiza og ansett som den mest fasinerende byen på øya. 

Byen er uten egen strand, men Talamanca ligger rett ved, ca 15 minutter til fots fra havnen. San Antonio: Øyas nest største by. Har et aktivt nattliv for den festlystne. Byen ligger inne i bukten, men en rekke nydelige strender og et yrende underholdningstilbud. Santa Eulalia: Øyas tredje største sted er stedet der familier kan finne et mer rolig liv enn hva Ibiza ellers kjent for. Høy klasse på restaurantene og en fantastisk sandstrand er stikkord. Vil du ha enda et tilbud av rolig og familievennlig karakter, kan vi anbefale Es Cana.

AV: TOM BJØRNØ


Relaterte artikler