VinoGastros høsttur til Mallorca

Aktivitetsgruppen VinoGastro i Den Norske Klubben inviterte denne høsten sine medlemmer til en tur til den vakre ferieøya Mallorca, og 14.oktober dro en gruppe på 47 stykker dit. Mallorca, som var det første reisemålet for charterturismen fra Skandinavia, tiltrekker seg fremdeles årlig millionvis av sol- og badeturister fra hele Europa. Men øya har mye mer å by på. Her finnes flotte landskap, vakre byer, historiske steder og kulturelle og kulinariske plasser. Mallorca er vel verd et besøk. 

En dag i Palma

Den første dagen ble tilbrakt i Palma, som er den største byen på Mallorca. Byen er også hovedstad i regionen Balearene, som Mallorca er en del av. Med sine mer enn 400.000 innbyggere, sjarmerer Palma sine besøkende som den i sin tid sjarmerte kong Jaume I. Etter å ha erobret byen fra maurerne i 1229 beskrev han den som en av de vakreste byer han noen gang hadde sett. Og det er trivelig å spasere i gatene med restaurerte historiske bygninger, og med et yrende liv i barer og restauranter, som er godt besøkt både av turister og fastboende. Dagen startet med en guidet tur i gamlebyen, hvor det i første rekke er den storslåtte katedralen som imponerer. Dagen ble avsluttet med et fantastisk måltid på den utsøkte fiskerestauranten Caballito de Mar.

En dag på Vestre Mallorca

Mallorcas vestkyst er dominert av fjellkjeden Tramuntana, og ordtaket om at reisen ofte er reisens mål, kan passe for reiser på de svingete veiene i dette området. Men her finnes også pittoreske og sjarmerende steder og byer. De kulturelle og geografiske forholdene har medført at området står på UNESCOs verdensarvliste. 

Utflukten til vestkysten startet med å ta et gammelt tog som går fra Palma til byen Soller. Å kjøre med denne smalsporede jernbanen er som å gjøre en reise fra en svunnen tid. Banen ble bygd i 1912 for å frakte appelsiner fra Soller til Palma. Soller er kjent for sine appelsinavlinger og navnet kommer fra det arabiske sulliar, som betyr gullets dal, som henspiller på appelsintrærne. I dag vokser ett par hundre tusen appelsintrær her. Fra Soller går det en gammeldags trikk ned til havnen, Port de Soller, som ligger rundt en vakker vik med en fin strand. Her gikk gruppen om bord i en båt som fraktet oss til stedet Sa Calobra. 

Fra Sa Calobra og opp til hovedveien, går det en 12 km svært svingete og bratt vei, som er en av Mallorca store attraksjoner. Veien, som kalles «slangen», er tegnet av en italiensk ingeniør, og ble bygd i 1932. Det er spektatulært, men utfordrende å kjøre bil her, spesielt fordi veien er full av turistbusser og horder av syklister som leker at de deltar i en etappe av Tour de France. Men gruppen kjørte i en buss, med en meget dyktig sjåfør, og kunne nyte turen. 

Oppe på hovedveien, som går langs hele vestkysten, gikk turen videre til det tidligere klosteret Monistir de Nostra Senyora de Lluc. Dette er Mallorcas religiøse senter og har vært et pilegrimsmål i mer enn 800 år. Her oppbevares en madonna statuett, la Moreneta, som skal ha blitt funnet av en arabisk gjetergutt på 1200 tallet. Statuetten ble fraktet til kirken i den lokale landsbyen, men skal på uforklarlig vis ha forsvunnet derfra og dukket opp igjen på stedet der den først ble funnet. Da dette gjentok seg tre ganger, mente man at det var skjedd et mirakel. På slutten av 1200-tallet ble det derfor bygget et lite kapell her. Dette kapellet vokste etter hvert til det store komplekset som ligger her i dag, og som tiltrekker seg tusenvis av pilegrimer hvert år. I restauranten Sa Fonda, i det som tidligere var den store spisesalen for munkene, serveres mallorkansk mat. Der fikk gruppen servert et utrolig mørt og godt kjøtt av gjeitekje. 

En dag på østre Mallorca

På Mallorcas østkyst er det flere strandområder som har opplevd de verste sidene av masseturismen. Men flere av strendene langs denne kysten er vakrere enn noensinne og byr på noe av Middelhavets klareste og mest innbydende vann. Her finnes også små badeviker som bare kan nås til fots eller per båt og som aldri kan utvikles for masseturisme. Langs denne kysten ligger den grønnkledde fjellkjeden Sierra de Llevant, med noen av øyas beste naturparker, oldtidssteder og middelalderbyer, og de mest fascinerende grottene.

Og det er grottene som gruppen var kommet for, nærmere bestemt Drakegrottene, Coves del Drac, som er Mallorcas mest spektakulære grottesystem og vakkert opplyst. Gåturen i grottene inkluderte også en stemningsfull klassisk konsert på 10 minutter spilt av musikere i en båt. Det var også mulig å ta en liten båttur.

På vei mot grottene, like utenfor byen Montuiri, gjorde gruppen et stopp ved Mallorcas verdensberømte perlefabrikk Orquidea. Her produseres det kunstige perler basert på en oppfinnelse av tyskeren Eduard Heusch. Gjennom store vinduer kan man se inn i fabrikken og hvordan perlene lages. Den store butikken med perler i alle tenkelige farger, kombinasjoner og prisklasser, ble fort fylt opp av ivrige kjøpere.

Etter grottebesøket gikk turen langs østkysten til kystbyen Cala d’Or for lunsj på den trivelige restauranten Sa Llotja. Maten og vinen her var utsøkt, og servicen helt perfekt. Gruppen, som hadde hele restauranten for seg selv, satt ute på den flotte terrassen med utsyn over havnen, hvor luksusyachter ligger på rekke og rad.

En tur i innlandet

Mellom fjellkjedene Sierra de Tramuntana i vest og Sierra de Llevante i øst ligger innlandssletten Es Pla. Landsbyene her har ikke gjort så mye for å tilpasse seg til turister, og det er mange som mener at her finner man det virkelige Mallorca eller øyas sjel. På sletten dyrkes mat og vin og her fremstilles tradisjonelle produkter som lærarbeid og keramikk. Gruppen dro dit for å besøke en vinbodega og for å spise et tradisjonelt mallorcansk måltid i en såkalt «celler». En tidligere vinkjeller omgjort til restaurant. 

Men først gikk turen til Castell de Bellver, som ligger like ved Palma. Dette var en storslått kongelig borg på 1300 tallet. Deretter var borgen en periode en kongelig sommerresidens, før den ble et fengsel, og i dag er det et museum her. Fra toppen av borgen er det en flott 360 graders panorameutsikt.

Mange forbinder ikke Mallorca med vin, men øya har en lang vintradisjon, som de lærte av romerne for et par tusen år siden. Under den store turistboomen på 1960 og -70-tallet var det i hovedsak billig vin som ble produsert, for på grisefestene den gang var det kvantitet og ikke kvalitet som gjaldt. Men i dag er det tvert om, og nå finnes det mange kvalitetsprodusenter av vin på øya. En av disse er bodegaen Jose Luis Ferrer i byen Binissalam som gruppen besøkte. En familiedrevet vingård som har produsert vin siden 1931, og som nå drives av tredje og fjerde generasjon. Etter en omvisning i produksjonslokalene, var det prøvesmaking på tre av deres kvalitetsviner.

Ikke langt fra Binissalem ligger byen Inca som få turister har mye godt å si om. Tidligere krydde det av lær- og skofabrikker her, men mange av disse er nedlagt nå. Men her finnes en matlagningstradisjon som kan sammenlignes med de beste chartuteriene i verden, som f.eks sobrassadan, en patelignende pølse som serveres i alle tenkelige varianter. Og det er mat som var grunnen til at gruppen dro hit. I vinkjeller-restauranten Can Ripoll som serverer tradisjonelle mallorcanske retter, var det pattegris som sto på menyen. Her ble Mallorca-turen avsluttet, med vår egen «grisefest», dog av en helt annen kulinarisk kvalitet enn det man fikk servert på grisefester i masseturismens glansdager.

AV: Maj-Britt og Oddbjørn Fredriksen

Relaterte artikler