Catedral de la Almudena

Vi fortsetter vår reise til Madrid og gir deg tips og historie om de steder du kanskje har lyst til å besøke. Denne gangen tar vi for oss en av hovedstadens virkelig største turistattraksjoner. Siden de ligger ved siden av hverandre er kombinasjonen med Det kongelige slottet, perfekt.

Inntil 1561 var Toledo hovedstaden i Spania. Som vi vet, har Madrid ingen lang historie, og var å regne som en liten, men strategisk viktig landsby inntil maurerne ble tvunget ut av Spania. Den store forandringen kom med Karl 5 på 1500-tallet. Han la delvis sin residens til Madrid, og bygget ferdig det gamle slottet Alcázar. Karls sønn Filipe II bestemte i 1561 at byen skulle bli ny til spansk rikshovedstad. Dette utgjorde den store forandringen og utviklingen av det moderne Madrid startet. Folketallet var den gang på ca. 25 000. Inkludert områdene rundt, huser Madrid i dag mer enn 3,3 millioner mennesker.

Da hovedstadsfunksjonene ble overført fra Toledo til Madrid i 1561, var hovedsetet til kirken i Spania naturlig nok, fortsatt i Toledo. Den nye hovedstaden hadde ingen katedral og det måtte det bli en forandring på. Spania var imidlertid inne i sin storhetstid og bygde opp mer enn 40 byer i “den nye verden” inkludert mange katedraler. Og det var kostnadene med dette samt det å bevare imperiet inntakt, som førte til stadige forsinkelser for en ny katedral i Madrid. Årene gikk og faktisk gikk det mer enn 300 av dem, fra katedralen ble planlagt, til den første steinen ble lagt i 1883. Å gjøre katedralen den største som verden noensinne hadde sett var da blitt en prioritet. Den nådde imidlertid aldri dimensjjonene til katedralen i Sevilla, som i dag blir regnet som verdens største.

Der katedralen ligger, som nærmeste nabo til Palacio Real, lå det i middelalderen en moske, som maurerne bygget etter at de erobret landsbyen. Den ble imidlertid ødelagt, da Alfonso VI, kastet dem ut i 1083. I nærheten av Calle Mayor har utgravninger gjennomsøkt rester av mauriske og middelalderske bymurer. Arkitekten Francisco de Cubas, designet og ledet konstruksjonen av den nye katedralen i en fransk gotisk 1300-tallstil med elementer fra katedralene Reims, Chartres og Leon. Byggingen stoppet opp under den spanske borgerkrigen, senere gjenopptatt og avsluttet i 1950, da arkitekten Fernando Chueca Goitia tilpasset designet utvendig til en barok stil for å matche stilen til kongeslottet Palacio Real’s grå og hvite fasade. Arbeidet med fasaden ble avsluttet i 1960, men Katedralen ble ikke regnet som helt fullført før i 1993, da den ble innviet av pave Johannes Paul II. Den 22. mai 2004 ble kong Felipe VI, den gang kronprins, viet til Letizia Ortiz Rocasolanoher.

Katedralen i Madrid har, som vi ser, en kort, men intens historie. Kirkens første planer ble utarbeidet i 1879 og den første steinen ble lagt i 1883. Etter at pave Leo XIII ga en pavelig bulle (et pavelig skriv som er utstedt i en spesiell anledning) i 1885 til biskopen av Madrid-Alcala, ble prosjektet opprettet av kirken. I dag står den fram som en av Madrids virkelig store turistattraksjoner. Det neo-gotiske interiøret er unikt moderne, med kapeller og statuer av samtidskunstnere, i heretogene stilarter, fra historiske revivaler til “pop-art” -innredning. Det salige sakramentkapellet har mosaikk fra den kjente kunstneren Fr. Marko Ivan Rupnik. Reiser du til, og vil oppleve Madrid, er et besøk i katedralen “obligatorisk”. Åpningstidene er publikumsvennlige, hver dag fra 09:00 til 2030. Utstilling av det velsignede sakramentet er åpen hver dag fra 1700 til 2000. Vær imidlertid oppmerksom på at katedralen er stengt under de liturgiske feiringene. Inngangen er gratis, men en donasjon på minimum 1 euro er vanlig. Vil du besøke museet, koster det deg 6 euro.

TEKST: TOM BJØRNØ
FOTOS: GRO KVIPT LANDSVE

Relaterte artikler