Spanias mest spektakulære attraksjon

El Caminito del Rey er en passasje bygget på fjellveggene i Gaitanes-kløften, mellom kommunene Ardales, Álora og Antequera i  Málagaprovinsen.  Det er en gangvei på mer enn 3 kilometer (i tillegg til 4,8 kilometer for å komme dit), festet til fjellet inne i en canyon, med seksjoner med en bredde på bare 1 meter, som henger i en høyde opp til 105 meter  over elva, i nesten vertikale vegger. 

Caminito´en ble opprinnelig bygget mellom 1901 og 1905 og ble brukt for å transportere materialer og arbeidsfolk mellom to kraftverk som ble bygget på hver side av El Chorro-vannfallet. Det blir hevdet at stien ble bygget av sjømenn som var vant til å klatre i tau og jobbe, mens de nærmest hang i løse lufta. Andre mener det var dødsdømte fanger som ble brukt for å bygge den farlige og krevende stien. Atter andre hevder dette var omreisende arbeidere, som vi i Norge f.eks kalte «rallare».   De fleste arbeiderne endte opp med å bo i huler og under fjellknauser da de hadde lang vei hjem. Det var likevel ikke før tidlig på 1920-tallet at det som skulle bli kalt verdens farligste sti offisielt ble åpnet av kong Alfonso XIII. Det heter seg at han gikk hele ruten og ga navn til stien,  mens guiden trolig vil si at kongen aldri gikk hele turen, men kjørte hest noen meter, og red litt, før han ble  kjørt til den andre enden og lot som han hadde tatt turen.

Siden den tiden har Camino´en vokst seg stadig mer populær og er blitt en av Spanias underverker. Men manglende vedlikehold gjorde etterhvert denne passasjen farligere enn det som trygt var.  Nesten hele ruten manglet et rekkverk og  segmenter var på sammenbruddets rand, og bare hvilende på støttebjelkene. Alle disse faktorene bidro til å skape en svart legende etter at flere turgåere som forsøkte å krysse passasjen, mistet livet.  Passasjen ble offisielt stengt i år 2000, men ryktet om den livsfarlige stien gjorde at eventyrere fra hele verden dro til El Chorro for å gå den livsfarlige stien. Slik var situasjonen for Caminito del Rey fram til 2013 da renoveringen endelig startet. En ny gangvei ble bygget og ferdigstilt første kvartal 2015.  Ruten ble gjenåpnet 28.  mars samme år, noe som vekket stor forventning blant publikum. 

Den gamle Caminito´en er blitt liggende mens den nye stien ble bygget rett over den gamle. Den nye består for det meste av treverk som er godt festet i fjellet. På den én meter brede stien går du flere steder over spektakulære glassgulv, og mot slutten av turen må du over en hengebro som krysser over ”Balconcillo de los Gaitanes”. Ikke for folk med svakt hjerte! Broen går mer enn 100 meter over Gaintanes-kløften.  – Du bør ikke gå Caminito´en hvis du er lider av svimmelhet eller har høydeskrekk. Andre ting å huske på:  – Ved inngangen får du en hjelm som du hele tiden må bruke. – Det finnes ingen toaletter eller andre fasiliteter langs Camino´en. – Ta med deg vann og mat. – Togstasjonen på El Chorro vil i framtiden bli omdøpt til El Chorro – Caminito del Rey. – Barn må ha ledsager hele tiden og må være over 8 år. – Stien kan stenges ved kraftig vind – dvs. over 35 km/t. – Turen er lineær. Du starter i nord og avslutter i sør.  

Planene om å reformere Camino´en er gamle. De lokale myndighetene og provinsen Málaga delte på utgiftene på totalt 5,5 millioner euro. 2,2 millioner euro ble brukt på selve stien og den ”nye” Caminito´en, resten gikk til andre tiltak som veier, parkering og bussholdeplasser. Anslagsvis 250.000 mennesker besøkte Caminito´en det første året etter ombyggingen, noe som ga over 20 millioner euro i lokale inntekter og 180 nye arbeidsplasser. Nå seiler Caminito´en opp som en av de største attraksjonene i Andalucía, om ikke hele Spania.  «Diputación de Málaga» har opprettet en nettside nettopp for dette formålet. For tiden administrerer et privat selskap med en administrativ konsesjon de billettene som må kjøpes på forhånd. Inngangsbilletter må altså reserveres online og gjøres på den offisielle Caminito del Rey-nettsiden. De første seks månedene var det gratis å gå Caminito´en. Men etter denne prøveperioden ble billettprisen satt til € 6 per person. Maksimalt antall personer som kan gå Caminito´en samtidig er 400. Grupper på inntil 50 personer kan gå gjennom kontrollpostene hver halve time. Omtrent 600 mennesker besøkte Caminitoén hver dag de første seks månedene stien var åpen.

”La Garganta del Chorro” –  ”fossefallet” – er selve høydepunktet, med inntil 400 meter høye fjellvegger langs den tre kilometer lange stien.   Høydeforskjellen mellom de to menneskeskapte vannreservoarene i hver ende av kløften ga en unik mulighet til å utvikle vannkraft. Et nesten revolusjonerende konsept på den tiden.  Til tross for at vannkraften betydde kjærkommen elektrisitet, er det caminito´en selv som har blitt den viktigste attraksjonen der stien slynger seg fram høyt oppe   langs de stupbratte fjellsidene.    Denne ruten følger elva nedstrøms og tar ca. 4 timer. Ruten starter like ved hovedveien MA-444 som svinger seg rundt innsjøene i Ardales. 

Bussruten som forbinder de to sidene går hver halvtime.  Bussen fra El Chorro-siden går fra den første rundkjøring, like før du kommer til togstasjonen. Bussen fra Ardales-siden går fra El Sillón del Rey – Kongens stol – noen få hundre meter nedover veien fra kioskrestauranten.    Om du kommer med bil,  følg A-357 fra Málaga nordover mot Cártama  i 65 km. Like etter at du har passert landsbyen Ardales på venstre hånd, tar du en skarp sving til høyre. Veien er merket M-442/Ardales/MA-5403/El Chorro. Ta umiddelbart til venstre inn på veien MA-444 som starter ved Guadalhorce-reservoaret. Fortsett å følge denne veien langs innsjøen. Du kommer til slutt til et kryss der en vei svinger skarpt til høyre mot landsbyen El Chorro. I stedet for å svinge til høyre, fortsetter du MA-444 og kjører forbi leirplassen og strandområdene. Like før en liten tunnel, tar du skarpt til høyre inn på en skogsvei med skilt som peker mot Restaurante El Mirador. Kjør et par hundre meter videre og parker der du kan. Tunnelen er lett å se og tydelig skiltet.

Åpningstider:  1. april til 30. oktober: kl. 0930 til 17:00.  1. november til 31. mars: kl. 10:00 til 14:00. Stengt 24., 25. og 31. desember, samt 1. januar.

 

AV: TOM BJØRNØ

Relaterte artikler