Vårt vakreste vårtegn

Madelblomstring i nærheten av Benimantell

Mandelblomstringen i Spania er berømt for sin skjønnhet. Når mandeltrærne slår ut i full blomst, er det det vakreste tegnet på at det går mot lysere tider og at våren ikke er langt unna. Her finner du de praktfulle blomstene som opptrer i alle variasjoner i spekteret hvit- rosa. Valencia-regionen er den fjerde største mandelprodusenten i Spania, mens Andalucía, Murcia og Aragon topper listen. Mandelen finnes naturlig i Iran, fra nordvestlige Saudiarabia nord gjennom vestre Jordan, Israel, Libanon, vestre Syria til sørlige Tyrkia.  Spanjolene har i århundrer vært en pioner på havet, og mange eksotiske frukter og trær er importert på den måten. I tillegg har “fremmedfolk” som f.eks maurerne satt sitt tydelige preg på Spania, på mer enn en måte. 

Mandeltreet har blitt dyrket i Spania i mer enn to tusen år.  I Costa Blanca-distriktet dyrkes Marcona, av de fleste ansett som den mest ettertraktede og beste mandeltypen. Marcona har rosa blomster og dyrkes kun ved middelhavskysten i Spania i næringsfattig tørr jord. Smaken er søt og smøraktig med en sprø og knasende tekstur. Valencia og Largueta er to andre sorter som dyrkes i området, med hvite blomster. Når mandeltrærne blomstrer kan det være som å gå mellom velluktende rosa eller hvite skyer bestående utelukkende av blomster.  

Mandler inneholder mye umettet, sunt fett og er fritt for kolesterol. Hele 70 prosent av fettet i mandler er en-umettet. Noen forskere mener at mandler kan virke forebyggende mot demens på grunn av det høye innholdet av flerumettede fettsyrer, og det er naturlig. Bidrar fettet til å forebygge hjerte og karsykdommer, vil det også forebygge demens, eller det vi i gamle dager kalte åreforkalkning. De bidrar også med kostfiber og andre næringsstoffer, som protein, fiber, B-vitaminer, sink, magnesium, jern, fosfor og  masse E-vitamin, men har som regel et høyt energiinnhold, normalt rundt 550 kilokalorier pr 100 gram.  Mandler inneholder også mye oljesyre, som er det stoffet i olivenolje som skal beskytte mot hjertesykdom. Spiser du mandler hver dag, kan du trygt spare på noe annet, nettopp på grunn av kaloriinnholdet.  En neve om dagen er bra!  

Produksjonen i Valencia øker kontinuerlig, noe som naturligvis skyldes de gode prisene bøndene får for dette produktet. I gjennomsnitt er den årlige økningen 16 prosent  og utgjør nå over 6.000 tonn. Hele Spania kan skilte med en produksjon på over 50.000 tonn årlig. Det er med andre ord en betydelig del av inntektene  for mange bønder.  

Mandelblomstene som akkurat nå begynner å springe ut er virkelig et vakkert syn, rosa og hvite på bar kvist. Det er virkelig en opplevelse alle bør få med seg, nyte synet til fots eller I bilen.

AV: TOM BJØRNØ

Relaterte artikler